Rakúska vláda ide sprísniť azylovú politiku

11.01.2018 | 12:54
  0
Dôvodom je zvýšený počet kriminálnych činov spáchaných cudzincami.

Cudzinci žijúci v Rakúsku sa podľa vládneho dokumentu podieľali 40 percentami na trestných činoch spáchaných v roku 2016. Rakúsky minister vnútra Herbert Kickl preto vyzval na sprísnenie azylovej poltiky štátu.

Ministerstvo vnútra vo svojej správe o bezpečnostnej situácii v krajine uviedlo, že celkový počet trestných činov za uvedené obdobie predstavoval počet 500-tisíc. Podľa Kickla sa počet cudzích štátnych príslušníkov na kriminálnych činoch zvýšil v porovnaní s predchádzajúcim obdobím o 13 percent.

Rakúsky vicekancelár a šéf euroskeptickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache tento údaj označil ako “významný" a vyzval rovnako na prísnejšiu utečeneckú politiku.

„Znamená to, že tí, ktorí sem prichádzajú a údajne u nás hľadajú ochranu, sú tými, pred ktorými musíme chrániť rakúskych občanov,“ citoval Stracheho denník Kronen Zeitung. Za prísnejšiu azylovú politiku sa vyslovil aj rakúsky kancelár a predseda rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz.

Minister vnútra Kickl uviedol, že vzhľadom na najnovšie informácie uvedené v bezpečnostnej správe, je „reštriktívna azylová politika je absolútne nevyhnutná“. Dodal, že jej zameranie by sa malo sústrediť na zamedzenie nekontrolovateľného vstupu veľkých skupín ľudí do krajiny.

Osobitne vyzval na zrýchlené azylového konania a vyhostenie neúspešných žiadateľov o azyl. Medzi ďalšími opatreniami je aj možnosť prístupu bezpečnostných orgánov k mobilným telefónom, ktorými disponujú utečenci a taktiež zavedenie povinných kontrol veku žiadateľov o azyl.

Po stredajšom zasadnutí rakúskej vlády, Kurz a Strache uviedli, že budú dodržiavať svoje volebné sľuby a zvýšia bezpečnosť v Rakúsku.

Minulý týždeň prišiel Heinz-Christian Strache s návrhom umiestniť žiadateľov o azyl do vojenských kasární a zakázať im nočné vychádzky.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti