Putin vyhlásil, že Rusko pozná identitu podozrivých v kauze Skripaľ

12.09.2018 | 11:15
  0
Šéf Kremľa spresnil, že ide o civilné osoby.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že ruské úrady poznajú identitu osôb podozrivých v kauze Skripaľ.

"Vieme, kto to je, našli sme ich," uviedol ruský prezident v rámci plenárneho zasadnutia IV. Východného ekonomického fóra, ktoré sa v týchto dňoch koná vo Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe.

Putin spresnil, že ide o civilné osoby. Vyjadril nádej, že vyjdú na verejnosť a "všetko rozpovedia".

"Chcem sa na nich obrátiť... nech prídu hoci aj do nejakého média." Dodal tiež, že "nič mimoriadne trestné tam (v ich prípade) nie je, ubezpečujem vás".

V prípade otrávenia bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije nervovoparalytickou látkou novičok obvinila britská prokuratúra Rusov Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, o ktorých Londýn tvrdí, že pracovali pre ruskú vojenskú rozviedku.

Britská prokuratúra oboch mužov obvinila v neprítomnosti zo sprisahania s úmyslom vraždy Skripaľovcov, z použitia a prechovávania novička a z ďalších trestných činov.

Bývalý ruský špión Skripaľ a jeho dcéra sa stali 4. marca v anglickom meste Salisbury terčom útoku, pri ktorom bola podľa tamojších vyšetrovateľov použitá nervovoparalytická látka novičok, vyvinutá v 70. a 80. rokoch v bývalom Sovietskom zväze. Skripaľovci útok prežili. Londýn pripísal zodpovednosť za túto otravu Moskve, ktorá to však rozhodne popiera.

Jedným z dôsledkov kauzy Skripaľ bol aj krok Británie a ďalších spojeneckých krajín, ktoré vyhostili viac ako 150 ruských agentov pôsobiacich na ich území pod diplomatickým krytím. Rusko následne prijalo recipročné opatrenia.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti