Putin varoval, že je veľkou chybou ak USA využívajú dolár ako politickú zbraň

27.07.2018 | 16:57
  0
Šéf Kremľa však dodal, že Rusko nemá v úmysle zbaviť sa amerického dolára.

Využívanie platobných systémov zo strany Washingtonu na politické účely oslabuje americký dolár ako globálnu menu. Na summite štátov BRICS v Južnej Afrike to povedal ruský prezident Vladimír Putin.

„Pokiaľ ide o našich amerických partnerov, ktorí uplatňujú obmedzenia vrátane tých, ktoré sa týkajú transakcií v dolároch, je to veľká strategická chyba. Týmto spôsobom podkopávajú dôveru v dolár ako rezervnú menu,“ vyhlásil Putin.

Šéf Kremľa však dodal, že Rusko nemá v úmysle zbaviť sa amerického dolára, pretože táto mena je široko používaná v medzinárodnom obchode

„Budeme aj naďalej používať americký dolár, pokiaľ nám v tom Spojené štáty nebudú brániť,“ zdôraznil ruský prezident, no zároveň vyzdvihol potrebu existencie ďalších mien v globálnom obchode ako aj vznik nových rezervných mien akým je napríklad ruský rubeľ.

Zbavovanie sa amerických dlhopisov a zvyšovanie zásob ruského zlata pritom označil za stratégiu na minimalizovanie možného rizika.

Americké ministerstvo financií nedávno zverejnilo informáciu, že centrálna banka Ruska vo významnej miere znížila od roku 2011 množstvo amerických cenných papierov o viac ako 90 percent. Rusko chce podľa centrálnej banky týmto spôsobom diverzifikovať svoje rezervy vzhľadom na finančné, ekonomické a geopolitické zhodnotenie súčasnej situácie.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti