Putin si amerického prezidenta strčil do vrecka

17.07.2018 | 16:27
  0
Ruské médiá a analytici sa zhodujú, že ruský prezident mal počas stretnutia so svojím americkým náprotivkom navrch.

Ruskí politológovia v zásade súhlasia s názorom amerických médií na výsledok summitu prezidentov Ruska Vladimira Putina a USA Donalda Trumpa vo fínskej metropole: pánom situácie bol zjavne šéf Kremľa. Putinovým víťazstvom bolo už samotné konanie summitu v Helsinkách.

Hoci schôdzka nepriniesla žiadny veľký prielom, Putin v očiach svojho domáceho publika obratne zvíťazil, myslí si podľa agentúry AP Alexander Gabujev z moskovského centra Carnegie. A to najmä odrazením obvinení, že Rusko zasahovalo do volieb v Spojených štátoch, vlastnými obvineniami voči Spojeným štátom.

Avšak ruskí komentátori priamo nehovoria o tom, že Putin porazil Trumpa. Namiesto toho vyjadrujú sympatie voči americkému prezidentovi, ktorého líčia ako obeť iracionálnej kritiky doma, a spájajú s ním nádej na zlepšenie vzťahov. Analytik ruského Ústavu svetovej ekonomiky a medzinárodných vzťahov Vladimir Olenčenko napríklad dúfa, že „Trump bude mať dostatok politickej vôle … na prekonanie odporu a na pokračovanie v dialógu s Ruskom“.

Na nutnosť rozvážnejšieho prístupu k výsledkom stretnutia Putina a Trumpa však upozornil politológ Sergej Kozlov. Podľa neho súdiť, nakoľko boli rozhovory efektívne, je teraz dosť zložité. „Myslím si, že je ťažko možné očakávať oteplenie vzťahov, pretože americký prezident je rukojemníkom amerického politického systému,“ povedal Kozlov v rozhlasovej stanici Sputnik.

Prokremeľský denník Komsomolskaja pravda oslovil v úsilí vyobraziť Putina ako silného lídra aj odborníka na reč tela.

„Keď Trump podáva ruku, zvyčajne rozšíri svoju dlaň v snahe zmýliť svojho oponenta, že je otvorený kontaktom. Potom však potiahne ruku k sebe, snažiac sa vyviesť svojho náprotivka z rovnováhy. V Helsinkách potriasol Putinovou pravicou normálne, bez prešibaných pohybov. Odzrkadľuje to výsledky stretnutia i to, čo sa stalo počas uplynulého roka – Trump zlyháva pri snahe dominovať Putinovi,“ tvrdia ruskí odborníci.

Ďalšie ruské noviny, Moskovský komsomolec, uvádzajú, že „tichý, skromný Trump v porovnaní s Vladimirom Putinom vybledol. Je zrejmé, že Putin si amerického prezidenta strčil do vrecka.“

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti