Putin s Erdoganom potvrdili uzavretie dohody o kúpe systému S-400

12.12.2017 | 13:03
  0
Prezidenti Ruska a Turecka zároveň odsúdili uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela.

Kúpa ruských systémov protivzdušnej obrany S-400 Tureckom bude tento týždeň zavŕšená.
Po stretnutí s ruským prezidentom Vladimírom Putin v Ankare to vyhlásil jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan.

Ruský líder uviedol, že počas dvojstranných rokovaní, ktoré sa uskutočnili 11. decembra, obaja politici diskutovali o ďalších „perspektívach širšej vojenskej a technickej spolupráce“.

Putin v tejto súvislosti poznamenal, že s Erdoganom viedol „otvorený a konštruktívny rozhovor“. Počas neho štátnici diskutovali o ďalších krokoch na posilnenie obchodných a hospodárskych väzieb.

Novinárom prezidenti Ruskej federácie a Turecka povedali, že si tiež vymenili názory na bilaterálne vzťahy, ako aj na viaceré regionálne otázky. Vyzdvihli fakt, že Moskva a Ankara „majú podobný prístup“ k mnohým naliehavým otázkam na Blízkom východe. Spoločne tiež načrtli svoje stanoviská k vývoju izraelsko-palestínskeho konfliktu, ako aj situácii v Sýrii.

Šéf Kremľa oznámil, že rozhodnutie Spojených štátov oficiálne uznať Jeruzalem ako izraelské hlavné mesto „nepomôže riešiť situáciu na Blízkom východe“. Dodal, že krok amerického prezidenta Donalda Trumpa týmto spôsobom podkopáva úsilie o mierové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu a vymazáva všetky pozitívne úspechy v rámci snáh o mierové urovnanie. Riešenie dlhotrvajúceho konfliktu by podľa Putina malo byť „výsledkom priamych rozhovorov medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi“.

Turecký prezident Erdogan nazval rozhodnutie Washingtonu „bezohľadným krokom“, ktorý podľa jeho slov vyvolal rozhorčenie nielen medzi moslimami a kresťanmi, ale aj medzi samotnými Židmi. „Izrael vyvíja tlak na Palestínčanov,“ povedal turecký prezident a opätovne naliehal na medzinárodné odsúdenie politiky Spojených štátov v regióne.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti