Putin: Rusko odpáli jadrové hlavice len v prípade svojho ohrozenia

07.03.2018 | 11:45
  0
Šéf Kremľa podotkol, že Rusko na rozdiel od USA nikdy svoju jadrovú zbraň nepoužilo proti inému štátu.

Ruský prezident Vladimír Putin v stredu vyhlásil, že jeho krajina využije jadrové zbrane len v prípade odvetného útoku.

"Čo sa týka bezprostredne tejto témy, musím poznamenať, že je to veľmi dôležitá a veľmi citlivá téma. Chcem, aby to vedela aj medinárodná komunita. Náš plán použitia jadrových zbraní sa týka odvetného opatrenia,“ vysvetlil prezident.

Rozhodnutie o použití jadrovej zbrane sa podľa jeho slov môže prijať len vtedy, ak systémy ruskej protivzdušnej obrany zaznamená nielen vypálenie rakiet, ale aj ich trajektóriu a čas, keď zasiahnu územie Ruska.

„Áno, pre svet to bude globálna katastrofa, ale ako ruský občan, ako ruský prezident, chcem položiť otázku: kto potrebuje svet bez Ruska?“ opýtal sa šéf Kremľa.

V tejto súvislosti pripomenul, že na rozdiel od Spojených štátov, Rusko nikdy nepoužilo nukleárne zbrane proti inej krajine.

„Pokiaľ ide o jadrové tlačidlo, my sme s tým nikdy nezačali ako prví. Prvá nukleárna raketa bola skonštruovaná v USA. My sme nikdy nepoužili svoju jadrovú zbraň, naopak Spojené štáty ju použili proti Japonsku,“ poznamenal Putin.

Minulý týždeň hlava Ruskej federácie vo svojom prejave pred poslancami oboch komôr parlamtu hovorila o vývoji nových vyspelých strategických zbrojných systémov, ktoré sú schopné preniknúť cez protiraketovú obranu ktoréhokoľvek štátu Západu. Bližšie v článku InfoVojny: Rusko má novú supermodernú zbraň, ktorú nedokáže zachytiť žiadny obranný systém štátov Západu.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti