Putin rokoval s Asadom o ďalšom postupe v Sýrii

18.05.2018 | 13:06
  0
Obaja prezidenti hovorili aj o podmienkach, ktoré by uľahčili rozvinutie mierového procesu.

Ruský prezident sa vo svojom sídle v letovisku Soči stretol so svojím sýrsky náprotivkom Bašárom Asadom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v tejto súvislosti uviedol, že rokovanie oboch lídrov bolo obsiahle.

Prezidenti hovorili o podmienkach, ktoré by uľahčili rozvinutie mierového procesu. Bašár Asad v tejto súvislosti povedal, že sa rozhodol poslať do OSN delegáciu, ktorá bude v rámci príslušného výboru diskutovať o reforme sýrskej ústavy.

Dohoda o vytvorení ústavného výboru bola jedným z hlavných výsledkov mierového kongresu v Soči, ktorý sa konal v januári tohto roka. Účastníci kongresu sa 30. januára dohodli na založení ústavného výboru v Ženeve a na uskutočnení demokratických volieb v Sýrii.

Moskva vtedy uviedla, že od osobitného vyslanca OSN v Sýrii - Staffana de Misturu očakáva prijatie praktických krokov, ktoré majú zabezpečiť plnenie rozhodnutí prijatých na kongrese. Rusko Irán a Turecko, za účasti ktorých sa kongres v Soči uskutočnil, prisľúbili plne podporiť OSN a de Misturu pri implementácii svojich záverov.

Očakáva sa, že ústavná komisia bude mať približne 150 členov vrátane delegátov z tých skupín, ktorí sa v januári stretnutia v Soči nezúčastnili.

Putin na stretnutí s Asadom diskutoval aj o potrebe zintenzívniť humanitárnu pomoc v Sýrii, ako aj o otázkach súvisiacich s ekonomickým oživením tejto vojnou zničenej krajiny. Šéf Kremľa taktiež zablahoželal Asadovi k „významnému pokroku v boji proti teroristickým skupinám“ na území Sýrie.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti