Putin prirovnal komunizmus ku kresťanstvu a uctievanie Leninových pozostatkov ku kresťanskému kultu

15.01.2018 | 12:19
  0
Ruský prezident svoju analógiu predstavil v televíznom dokumente.

„Teraz poviem možno niečo, čo sa mnohým nebude páčiť, ale tak to vidím ja,“ uviedol Putin v rozhovore pre dokumentárny film Valaam, ktorého krátky úsek odvysielala ruská televízia Rossija 1.

„V prvom rade, viera nás vždy sprevádzala a vždy sa stala silnejšou, keď naša krajina a naši ľudia prežívali ťažké časy,“ skonštatoval prezident a zároveň pripomenul časy silného ateizmu, keď boli likvidovaní kňazi a ničené kostoly.

„Avšak súčasne vzniklo nové náboženstvo. Komunistická ideológia je veľmi podobná kresťanstvu. Vo svojej podstate sú (heslá): sloboda, rovnosť, bratstvo, spravodlivosť - všetky uvedené v Svätom písme, je to všetko tam. A kódex budovateľov komunizmu? Ten je len sumblimáciou (premenou), je to len taký primitívny výňatok z Biblie, nič nové sa nevymyslelo,“ vysvetlil šéf Kremľa.

Putin ďalej prirovnal prístup komunistov k bolševickému vodcovi Leninovi k uctievaniu svätých, presne tak ako to robia kresťania.

„Pozrite sa, Lenin bol vložený do mauzólea. Ako sa to odlišuje od uctievania relikvií svätých pravoslávnymi a inými kresťanmi? Ak niekto povie, že v kresťanstve neexistuje taká tradícia, no tak choďte do Athosu,“ pokračoval ruský líder a prirovnal uctievanie relikvií v Grécku s podobnými rituálmi v Rusku.

Po tom, ako v roku 1924 vodca boľševickej revolúcie Vladimír Iljič Lenin zomrel, bolo jeho telo zabalzamované a vystavené v mauzóleu na moskovskom Červenom námestí. Leninov kult bol neskôr súčasťou sovietskej ideológie.

Putinove slová sa stretli s pozitívnou odozvou u ruských komunistov. Podpredseda Štátnej Dumy Ivan Melnikov vo svojej reakcii uviedol, že „tak ako komunisti a ľavicoví patrioti vnímajú podobnosť komunizmu s kresťanstvom, takým istým spôsobom považujú kapitalizmus a súčasnú ekonomiku za protiklad kresťanstva“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti