Putin: Preteky v zbrojení odštartovali, keď Washington vycúval zo zmluvy o protiraketovej obrane

02.03.2018 | 14:20
  0

Nové ruské zbrane sú tak pokročilé, že peniaze amerických daňových poplatníkov vynaložené ne protiraketovú obranu, by boli vyhodené prostriedky. V rozhovore pre televíziu NBC News to povedal ruský prezident Vladimír Putin.

Jeho slová nadväzujú na štvrtkový prejav o stave štátu, v ktorom sa zmienil o novej supermodernej zbrani, ktorá prenikne cez akýkoľvek protiraketový obranný systém a o novej medzikontinentálnej balistickej rakete (ICBM) s kódovým označením Sarmat. Bližšie v článku InfoVojny tu.

V interview s Megyn Kelly však Putin odmietol priamo odpovedať, či ICBM prešla úspešným testom. „Každý zbraňový systém, o ktorom som hovoril, sa s ľahkosťou vyhne systému protiraketovej obrany,“ povedal Putin s tým, že niektoré zbrane „musia byť ešte vyladené a treba na nich popracovať, iné sú už k dispozícii vojakom a pripravené na boj.“

Ohľadne správ o novej studenej vojne prezident povedal, že osoby, ktoré sa v tomto duchu vyjadrujú nie sú analytikmi, ale robia propagandu.

Rozhodnutie Washingtonu odstúpiť od zmluvy o protiraketovej obrane (ABM) v roku 2002 prispelo podľa jeho názoru k zvýšenej konfrontácii medzi oboma krajinami.

„Ak máme hovoriť o pretekoch v zbrojení, tak preteky v zbrojení začali presne v tomto bode,“ upozornil šéf Kremľa. V tejto súvislosti poznamenal, že Američanom ponúkol spoluprácu na spoločnom vývoji protiraketovej obrany, čo však Washington odmietol, a preto musel konať v najlepšom záujme Ruska.

„Namiesto vytvárania hrozieb medzi sebou by veľké mocnosti mali vyvíjať svoje úsilie na ochranu pred teroristami,“ uzavrel ruský prezident.

Zdroj: nbcnews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti