Putin povedal Merkelovej, že agresia USA a ich spojencov v Sýrii je porušením medzinárodného práva

17.04.2018 | 14:38
  0
Obaja lídri v súvislosti s údajným chemickým útokom v meste Dúmá zdôraznili potrebu dôkladného a nestranného vyšetrovania zo strany OPCW.

Ruský prezident Vladimír Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa zhodli na potrebe obnoviť politický proces v Sýrii vrátane diskusie v rámci ženevského a astanského formátu o urovnaní konfliktu v krajine.

Šéf Kremľa počas utorkového telefonického rozhovoru nemeckej kancelárke povedal, že sobotňajší útok Spojených štátov, Veľkej Británie a Francúzska v Sýrii je agresívnym činom a porušením medzinárodného práva.

„Ruský prezident opäť zdôraznil, že kroky západných štátov, ktoré sa dopustili agresie voči Sýrskej arabskej republike, hrubo porušili normy medzinárodného práva vrátane Charty OSN a spôsobili značnú škodu procesu mierového urovnania sýrskej krízy,“ píše sa v spoločnom vyhlásení.

Obaja lídri v súvislosti s údajným chemickým útokom v meste Dúmá zdôraznili potrebu dôkladného a nestranného vyšetrovania zo strany misie Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

„Obe strany vyjadrili pripravenosť uľahčiť obnovenie politického a diplomatického úsilia v sýrskej otázke, a to aj v ženevskom a astanskom formáte, ale aj potrebe v rámci tejto záležitosti pokračovať v bilaterálnych kontaktoch,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rozhovore predstaviteľov oboch krajín povedal, že, Rusko bude pokračovať vo svojom úsilí zachovať územnú celistvosť a suverenitu Sýrie.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti