Putin po víťazstve nad terorizmom v Sýrii potvrdil stiahnutie ruskej armády

11.12.2017 | 18:03
  0
Politickí analytici to vnímaju ako úspešné zavŕšenie misie ruských vojakov v krajine.

Oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina o odsune „významnej časti“ ruských jednotiek umiestnených v Sýrii vyslalo do regiónu jasnú správu, že misia sa skončila a ostatní by mali tento krok nasledovať.

V rozhovore pre spravodajský portál RT novinár a autor Adel Darwish uviedol, že ruská misia na území Sýrie píše svoju záverečnú kapitolu. Ako dodal, cieľom Moskvy je od začiatku vojenskej operácie „zachovať územnú celistvosť Sýrie“.

Analytik dodal, že Putinov príkaz je znakom, že „teroristi boli porazení“. Poznamenal však, že na zastavenie šírenia ideológie islamského štátu „je potrebné urobiť ešte veľa práce“.

„Bez ruskej intervencie by nebolo žiadnej masívnej vojenskej sily, ktorá by mohla na teroristov zaútočiť,“ vysvetlil Darwish.

Jeho slová odrážajú aj názor riaditeľa britského think-tanku Gnosos Ammara Waqqafa, ktorý sa domnieva, že ruská armádna podpora sýrskym vládnym silám „pomohla zvrátiť situáciu“ v Sýrii predovšetkým „psychologickým faktorom“. Militanti si totiž podľa jeho názoru uvedomili, že už nebojujú iba proti vláde ale proti superveľmoci. Zdôraznil, že to bol ten rozhodujúci faktor, ktorý ovplyvnil morálku a výkon teroristov na bojovom poli.

Neočakávaná návšteva Vladimíra Putina 11. decembra na leteckej základne Humajmím v Sýrii podľa riaditeľa think-tanku dokazuje stúpajúcu dôvery v Sýriu a jej ďalšiu stabilitu. Udalosti v štáte budú podľa jeho presvedčenia teraz napredovať.

Profesor politológie univerzite v Damasku Dr. Bassam Abuabdalláh poznamenal, že Putin „chce odkázať každému v regióne a na Západe, že Rusko bude naďalej podporovať sýrsku vládu a armádu v boji proti terorizmu.“  Putin v tejto súvislosti v pondelok varoval, že ak v Sýrii teroristi opäť zdvihnú svoju hlavu, Rusko ich napadne spôsobom aký „nikdy predtým ešte nevideli“.

Podľa analytikov by sa teraz mal vyvinúť tlak na Spojené štáty, ktorých armáda je v krajine prítomná bez pozvánky sýrskej vlády. Darwish a ďalší komentátori pre RT povedali, že „zámienka pre prítomnosť amerických jednotiek v Sýrii sa teraz rozplynuli“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti