Putin označil útok spojencov v Sýrii za agresiu a žiada o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

14.04.2018 | 17:51
  0
Útok sa uskutočnil niekoľko hodín predtým, ako mali do Sýrie doraziť vyšetrovatelia Organizácie pre zákaz chemických zbraní.

Ruská armáda tvrdí, že sýrsky systém protivzdušnej obrany sovietskej výroby zostrelil 71 zo 103 rakiet, ktoré vypálili Spojené štáty a ich spojenci na ciele v Sýrii.

Sergej Rudskoj z generálneho štábu ruskej armády v sobotu informoval, že útok si nevyžiadal žiadne obete a na zariadeniach sýrskej armády spôsobil len malé škody.

Ruská protivzdušná obrana podľa jeho slov útok monitorovala, no nezasiahla žiadne rakety. Poznamenal tiež, že Rusko zatiaľ Sýrii odmietalo poskytnúť svoj najmodernejší systém protiraketovej obrany S-300, no v súčasnosti môže svoje rozhodnutie prehodnotiť.

Deštruktívny vplyv na medzinárodné vzťahy

Ruský prezident Vladimir Putin útok odsúdil ako agresiu, ktorá zhorší humanitárnu katastrofu v Sýrii. Vo vyhlásení, ktoré zverejnil Kremeľ, sa tiež vyjadril, že Moskva požiada v súvislosti s útokom USA, Francúzska a Veľkej Británie o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). Útok mal podľa Putina „deštruktívny vplyv na celý systém medzinárodných vzťahov“.

Zopakoval pritom ruský postoj, podľa ktorého bol údajný chemický útok v meste Dúmá pri Damasku, falošný, s tým, že ruskí experti podľa neho na mieste nenašli žiadne dôkazy. Kritizoval tiež USA a ich spojencov za to, že nepočkali na výsledky vyšetrovateľov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Spojené štáty, Francúzsko a Británia zaútočili v Sýrii, aby potrestali prezidenta Baššára al-Asada za zjavný chemický útok proti civilistom a odradili ho od toho, aby to spravil znovu, oznámil americký prezident Donald Trump. Podľa zástupcov Pentagonu bol útok namierený proti Asadovmu programu vývoja a výroby chemických zbraní. Svoju podporu v tejto súvislosti vyjadrili Európska únia, Nemecko, Izrael a ďalší spojenci.

Šéf zboru náčelníkov štábov armády USA generál Joseph Dunford informoval, že útok bol zameraný na tri ciele na západe Sýrie. Strely podľa neho najprv zasiahli vedecko-výskumné stredisko v oblasti Damasku, ktoré bolo údajne centrom výskumu, vývoja, výroby a testovania technológií chemických a biologických zbraní.

Druhým cieľom bol sklad chemických zbraní západne od mesta Homs a tretím sklad zbraňového príslušenstva a zároveň dôležité veliteľské stanovište, tiež západne od Homs.

Mayová a Macron útok schvaľujú

Britská premiérka Theresa Mayová sa z Londýna vyjadrila, že Západ vyskúšal „všetky možné“ diplomatické spôsoby s cieľom zabrániť Asadovi v používaní chemických zbraní, no „Sýria a Rusko tieto snahy opakovane zmarili“. Neskôr tiež informovala, že správy naznačujú, že sýrsky režim použil na dopravenie chemikálií použitých na útok v Dúme barelovú bombu. Použitie sily bolo v tomto prípade podľa nej „správne a zákonné“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že cieľom útoku bol „utajovaný chemický arzenál“ sýrskej vlády. Tá použitie zakázaných zbraní opakovane odmietla.

Útok bol reakciou na údajný chemický útok v meste Dúmá pri Damasku, ktorý si vyžiadal niekoľko desiatok mŕtvych. Sýria a jej spojenec Rusko odmietajú tvrdenia, podľa ktorých za incidentom stojí armáda sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

Útok sa uskutočnil niekoľko hodín predtým, ako mali do mesta doraziť vyšetrovatelia Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Zdroj: SITA

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti