Putin obvinil Západ zo snahy o destabilizáciu Balkánu

16.01.2019 | 13:42
  0
Šéf Kremľa taktiež obvinil Západ z vyvíjania nátlaku na štáty na Balkánskom polostrove proti vôli ich občanov.

Ruský prezident Vladimir Putin pred svojou štvrtkovou návštevou Belehradu obvinil západné krajiny z "destabilizácie" Balkánu. Zo zasahovania do vnútorných záležitosti tohto regiónu Západ často obviňuje práve Rusko, napísala v stredu agentúra AFP.

"Pokiaľ ide o situáciu na Balkáne, vážnym destabilizačným faktorom je politika USA a niektorých západných krajín zameraná na upevnenie svojho dominantného postavenia v tomto regióne," povedal Putin v rozhovore pre srbský denník Večernje Novosti, ktorý zverejnil Kremeľ na svojej webovej stránke.

Putin taktiež obvinil Západ z vyvíjania nátlaku na štáty na Balkánskom polostrove proti vôli ich občanov.

Balkán sa často stáva predmetom sporu medzi východnými a západnými krajinami, hoci viaceré štáty v tomto regióne sú spojencami NATO a členmi Európskej únie a ďalšie štáty sa o vstup do bloku či Aliancie usilujú.

Srbsko však zostáva pevným spojencom Moskvy a vo štvrtok plánuje Putina slávnostne privítať, pripomenula AFP.

Okrem slovanských koreňov a pravoslávnej viery spája obe krajiny aj otázka Kosova. Kosovo vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť, ktorú však Srbsko odvtedy neuznáva podobne ako niektoré ďalšie krajiny vrátane Slovenska. Moskva v tejto veci podporuje Srbsko a môže použiť svoje právo veta na zablokovanie vstupu Kosova do OSN.

USA, silný spojenec Kosova, opakovane obviňujú Rusko zo zasahovania do vnútorných záležitostí Balkánu - vrátane vlaňajšieho referenda v Macedónsku o zmene názvu krajiny, čo bolo podmienkou vstupu Macedónska do NATO.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti