Putin: Mierime od víťazstva k víťazstvu

07.06.2018 | 19:13
  0
Z aktivít na medzinárodnom poli sa ruský prezident sústredil hlavne na Sýriu.

Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes cez televíznu obrazovku podelil sa spoluobčanmi o nádej na optimistické vyhliadky do budúcnosti a uistil ich, že krajina kráča "absolútne správnou cestou".

Presne mesiac po začiatku svojho štvrtého prezidentského mandátu kremeľský šéf komentoval problémy s ruskou zdravotnou starostlivosťou, komunálnymi službami, vzdelávaním, dôchodkovou reformou alebo ochranou životného prostredia. Hovoril tiež o operáciách ruskej armády v Sýrii, o protiruských sankciách Západu a blížiacom sa futbalovom šampionáte, ktorý Rusko hostí.

Od víťazstvu k víťazstvu

"Dá sa povedať, že mierime od víťazstva k víťazstvu. Dosiahli sme stabilného rastu ekonomiky, rastie priemysel aj poľnohospodársky sektor. Podstatne vzrástol objem exportu vo strojníctva. To všetko naznačuje štrukturálne zmeny ekonomiky," vyhlásil Putin. Zároveň pripustil, že priaznivý hospodársky vývoj nepociťuje nutne každý Rus.

Každoročný televízny program, ktorý sa za posledných takmer dvadsať rokov stal pevnou súčasťou prezidentovej imidž, sa týkal hlavne vnútropolitických tém a životnej úrovne Rusov. Oproti minulým rokom bol Putin v štúdiu len s dvoma komentátormi centrálnej televízie, bez zástupcov verejnosti. Mal zato možnosť priamo kontaktovať členov vlády alebo gubernátorov, aby im otázky adresoval alebo ich vyzval k okamžitej náprave nedostatkov.

Nervozita okolo cien benzínu

Beseda s národom bola poznamenaná nervozitou okolo prudkého rastu cien benzínu v Rusku. Prezident, očividne znepokojený sťažnosťami, označil situáciu za neudržateľnú, odôvodnil ju "chybnou štátnou reguláciou" a sľúbil nápravu prostredníctvom pripravených vládnych rozhodnutí. Minister energetiky Alexander Novak v priamom vstupe sľúbil Rusom daňový manéver a zmrazenie veľkoobchodných cien.

Televízny program sa nemohol vyhnúť blížiacim sa futbalovým majstrovstvám sveta, ktoré v jedenástich ruských mestách začnú budúci týždeň. Putin uistil verejnosť, že novo vybudované športové objekty športovci a verejnosť neopustia ani po majstrovstvách. Pochválil pritom čiernomorské Soči, dejisko zimnej olympiády v roku 2014, kde je údajne o využitie športovísk postarané po celý rok.

Nasadenie vojsk do Sýrie bolo unikátnou príležitosťou

Z aktivít na medzinárodnom poli sa ruský prezident sústredil hlavne na Sýriu. Povedal, že nasadenie ruskej armády na bojisku v tejto krajine bolo unikátnou príležitosťou preveriť stav ruských ozbrojených síl.

Prezident priamo neodpovedal na otázku divákov, kedy ruskí vojaci zo Sýrie odídu. "Nejde len o vojakov, ale o dve ruské základne Hmímím a Tartus. Naši vojaci sú tam preto, aby chránili ruské záujmy v tomto významnom regióne. Budú tam dovtedy, kým to bude pre Rusko výhodné," vyhlásil Putin.

Kritika sankcií

Šéf Kremľa podľa očakávaní kritizoval západné protiruské sankcie. "Keď naši partneri uvidia, že ich kroky škodia všetkým, že budú musieť ruské záujmy rešpektovať, sankcie skončia," predpovedal.
Rozhodnutie USA zaviesť clá na hliník a oceľ označil Putin za "faktické sankcie". Aj západní politici podľa ruského prezidenta hovoria o tom, že Washington si nemôže nárokovať právo na ovládnutie iných krajín. Kremeľ vraj Západ už pred niekoľkými rokmi v tomto zmysle varoval. "Nikto neurobil nič, aby túto politiku zastavil. Tak to teraz máme," vyhlásil Putin s tým, že svet potrebuje "jasné pravidlá globálneho obchodu".

Novičokom otrávení neboli

Ruský prezident sa zmienil o prípade Sergeja a Julie Skripaľových, otrávených v Británii podľa britských zdrojov jedom zvaným novičok. Podľa Putina ale Skripaľovci touto bojovou látkou otrávení neboli, inak by behom minút či sekúnd zomreli. Rusko by malo byť pripustené k vyšetrovaniu prípadu, do tej doby je ťažké čokoľvek komentovať, povedal.

Putinova televízna prezentácia mala ako každoročne aj osobný rozmer. Prezident sa divákom zveril, že si nevyberá svojho konkrétneho nástupcu, "rozhodne o ňom ruský ľud". S mnohými svetovými štátnikmi kremeľský šéf udržiava priateľské vzťahy, s najvyššími predstaviteľmi Francúzska, Nemecka alebo Japonska si tyká. S Milošom Zemanom si ale vyká, pretože český prezident je "predsa len starší".

Zdroj: ČTK

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti