Putin je spoľahlivý, silný a svedomitý človek, povedal Clintonovi do telefónu Jeľcin

31.08.2018 | 13:43
  0
Vyplýva to z prepisu telefonátu, ktorý na svojom portáli uverejnila Knižnica a múzeum Williama J. Clintona.

Vladimir Putin je spoľahlivý, silný, svedomitý a spoločenský človek. V telefonickom rozhovore zo septembra 1999 to o svojom nástupcovi povedal vtedajší ruský prezident Boris Jeľcin prezidentovi USA Billovi Clintonovi. Vyplýva to z prepisu telefonátu, ktorý na svojom portáli uverejnila Knižnica a múzeum Williama J. Clintona.

Jeľcin vtedy oznámil svojmu americkému náprotivku, že Putin povedie ruskú vládu do roku 2000, keď prevezme úrad prezidenta. Upozornil pritom, že hľadanie nástupcu mu trvalo veľmi dlho, pretože nemohol nájsť vhodného kandidáta. Keď konečne narazil na Putina, pozorne si preštudoval jeho životopis a záujmy.

„Zistil som, že je to spoľahlivý človek, ktorý si je dobre vedomý toho, za čo ponesie zodpovednosť. Zároveň je to svedomitý, silný a veľmi spoločenský človek … Som si istý, že zistíte, že je to veľmi fundovaný partner,“ povedal Jeľcin.

Clinton mu odpovedal, že s Putinom bol už predtým v kontakte a že sa teší na osobné stretnutie. Hovoril vtedy zrejme o rokovaní na fóre Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce, ktoré sa konalo v septembri 1999 v Aucklande na Novom Zélande.

To, že sa Putin stane budúcim ruským prezidentom, potom Jeľcin zdôraznil pri stretnutí s Clintonom 19. novembra 1999 v Istanbule. „Je to demokrat a pozná Západ … Urobím všetko pre to, aby (vo voľbách) zvíťazil, samozrejme v rámci zákona … Bude pokračovať v mnou zvolenom smere k demokracii a rozvoju ekonomiky a rozšíri kontakty Ruska,“ píše sa v prepise z rokovania.

Jeľcin rezignoval na svoj post 31. decembra 1999. Putin sa následne až do volieb v marci 2000 stal úradujúcim prezidentom. V marcovom prezidentskom zápolení získal 52,94 percent hlasov a nastúpil do svojho prvého funkčného obdobia.

Podľa serveru rozhlasovej stanice Rádio Sloboda/Slobodná Európa zverejnený prepis síce neprináša nová odhalenia o dynamike vo vzťahoch oboch krajín po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991, ponúka zato náhľad do priateľského vzťahu oboch lídrov.

Zverejnené dokumenty obsahujú množstvo prepisov rozhovorov medzi oboma štátnikmi na rôzne témy. Okrem iného napríklad o vojne v Čečensku, rozširovaní NATO alebo bombardovaní Srbska spojeneckými jednotkami NATO.

Zdroj: ČTK / sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti