Putin dal útok na škole v Kerči za vinu globalizácii

18.10.2018 | 17:48
  0
Ruský prezident reagoval na otázku moderátora ohľadom stredajšej tragédie, ktorá sa odohrala na Kryme.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok označil stredajšie vraždy na škole v Kerči na anektovanom Kryme aj za dôsledok globalizácie vedenej cez sociálne siete a internet. Putin v úvode debaty vo Valdajskom klube v Soči tiež zdôraznil, že účinne možno čeliť terorizmu jedine tým, že svet spojí svoje sily, čo sa doteraz nepodarilo.

„Včerajšia tragédia je, súdiac podľa všetkého, aj výsledkom globalizácie, akokoľvek by to znelo divne. Predsa na sociálnych sieťach a internete vidíme, že tam vznikajú celé spoločenstvá. Všetko začalo známymi tragickými udalosťami na školách v Spojených štátoch,“ vyhlásil Putin. "Mladí ľudia s nestabilnou psychikou si vytvárajú akýchsi falošných hrdinov. Znamená to, že my všetci, nielen v Rusku, ale na celom svete všeobecne zle reagujeme na meniace sa podmienky. Znamená to, že nevytvárame potrebný zaujímavý a užitočný obsah pre mladých ľudí – a tí sa chytajú náhrad hrdinstva, čo vedie k podobným tragédiám, "dodal.

Prezident reagoval na otázku moderátora ohľadom stredajšej tragédie v Kerči, kde jeden zo študentov podľa vyšetrovateľov zabil brokovnicou a podomácky vyrobenou bombou dve desiatky spolužiakov a pedagógov. Podľa médií páchateľa fascinovala tragédia v americkej škole Colombine, kde v roku 1999 dvaja študenti zabili 13 ľudí a spáchali samovraždu. Podľa záberov z kamier sa aj študent Vladislav Rosljakov obliekol ako jeden zo strelcov z Colombine a tiež sa zastrelil v školskej knižnici.

Moderátor pripomenul, že prvá debata vo Valdajskom klube sa odohrala krátko po beslanskej tragédii, kedy 1. septembra 2004 asi 30 čečenských ozbrojencov vniklo do školy v meste Beslan v Severnom Osetsku a zadržalo 1120 ľudí. Zásah ruských ozbrojených si vyžiadal 331 obetí z radov rukojemníkov (186 boli deti), zabitých bolo 31 teroristov a 12 príslušníkov špeciálnych síl.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti