Putin bude znovu kandidovať na prezidenta

06.12.2017 | 17:14
  0
Ruský prezident oznámil svoje rozhodnutie uchádzať sa po štvrtýkrát o prezidentský úrad.

"Áno, budem kandidovať za ruského prezidenta,“ povedal Putin 6. decembra na stretnutí s pracovníkmi automobilky GAZ v Nižnom Novgorode.

"Našu krajinu tvoria ľudia ako vy. Sú to robotníci, vedci, inžinieri, dizajnéri, učitelia a lekári,“ povedal pri tejto príležitosti ruský líder. Dodal, že "aktívnym angažovaním“ svojich občanov je Rusko schopné  „riešiť všetky, dokonca aj najzložitejšie výzvy, ktorým momentálne čelí“.

"Rusko pôjde vpred a nikto ho nikdy nezastaví," poznamenal šéf Kremľa.

Prezident sa predtým v Moskve zúčastnil slávnostného odovzdávania cien ruským dobrovoľníkov, kde zúčastnené publikum požiadal o vyjadrenie, či podporia jeho rozhodnutie kandidovať. Ich odpoveďou bolo jednohlasné „Áno".

„Keď uskutočním svoje rozhodnutie, určite budem mať na pamäti náš dnešný rozhovor a vašu reakciu,“ povedal Putin a dodal, že „motívom tohto veľmi zodpovedného rozhodnutia je túžba zlepšiť životy ľudí v našej krajine a aby bola silnejšia a chránená.“

Nadchádzajúce voľby budú v rámci politickej kariéry Vladimíra Putina už štvrté. V rokoch 2000 až 2008 zastával funkciu prezidenta dve volebné obdobia. Od roku 2008 do roku 2012 vykonával funkciu predsedu ruskej vlády. V roku 2012 zasadol do kresla ruského prezidenta po tretíkrát.

Ruský najvyšší predstaviteľ doteraz odmietal dať priamu odpoveď, či plánuje v roku 2018 znovu kandidovať. Ruské médiá špekulovali, že sa o prezidentský úrad bude usilovať ako nezávislý kandidát. Putina podľa septembrového prieskumu agentúry VTSIOM vo svojej vlasti podporuje 82 percent Rusov.

Záujem kandidovať na post šéfa Kremľa oznámilo viacero ľudí. Medzi nimi je aj predseda ruskej liberálno-demokratickej strany Vladimir Žirinovskij, šéf komunistickej strany Gennadij Zjuganov, líder liberáleho Jabloka Grigorij Javlinský, novinárka, speváčka a textárka Jekaterina Gordonová, aktivistka Ksenia Sobčaková, ale aj splnomocnenec ruského prezidenta pre ochranu práv podnikateľov Boris Titov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti