Putin: Američania nás počas ukrajinského prevratu hrubým spôsobom podviedli

09.03.2018 | 11:43
  0
Ruský prezident sa tak vyjadril v novom dokumentárnom filme novinára Vladimíra Solovjova.

Spojené štáty využili Rusko na to, aby zabránili ukrajinskému vodcovi Viktorovi Janukovyčovi v použití armády proti demonštrantom v Kyjeve a potom oklamali Moskvu podporou ozbrojeného prevratu. Uviedol vo svojom rozhovore ruský prezident Vladimír Putin.

Jeho obvinenia sa týkajú udalostí, ku ktorým došlo vo februári roku 2014, keď Ukrajinu zachvátili násilné protivládne protesty. Janukovyč a traja opoziční lídri podpísali dohodu o zdieľaní moci, ktorá v skutočnosti znamenala kapituláciu prezidenta.

Dohodu pomohli presadiť Nemecko, Francúzsko a Poľsko, avšak trvala len niekoľko dní. Demonštranti, ktorých viedli krajne pravicoví nacionalisti, porušili podmienky dohody. Počas násilností sa stretli s apatickým prístupom demoralizovaných bezpečnostných zložiek, čo Janukovyča v obave o svoj život prinútilo z krajiny odísť.

„Potom nastalo niečo, čo verejnosti nie je známe. Naši americkí partneri nás zavolali a požiadali, aby sme urobili všetko pre to - a to citujem - a zabezpečili, že Janukovyč nepoužije armádu, výmenou za to, že opozícia opustí námestia a bude pokračovať v implementácii dohody,“ vysvetlil šéf Kremľa.

Ruský prezident doplnil, že Moskva s touto požiadavkou súhlasila, no na druhú deň boli všetci svedkami ozbrojeného prevratu. „Mohli sa nám aspoň ozvať a niečo k tomu povedať. Mali povedať: Išlo o agentov, ktorým sa to vymklo spod kontroly, ale my to napravíme a dáme do súladu so zákonom,“ povedal.

„Nepadlo však ani jedno slovo! Naopak, podporili vykonávateľov prevratu. Prečo teraz nepodporujú súčasné vedenie? Zahnali ich do kúta,“ dodal prezident.

Podľa jeho vyjadrenia vtedy došlo prvý krát k tomu, keď USA takýmto hrubým spôsobom podviedli Rusko. Putin poznamenal, že Spojené štáty po prvý krát porušili sľub a ďalej sa neobťažoval vysvetľovať svoje kroky.

„Mali by chápať, že to všetko sa deje v blízkosti našich hraníc. Na Ukrajine žije veľa ľudí, ktorí sa považujú za Rusov, alebo majú s Ruskom blízky vzťah. Je to krajina, s ktorou máme stáročia špeciálne vzťahy,“ pokračovala hlava Ruskej federácie.

Solovjovov dokument pod názvom „Svetový poriadok 2018“ sa zaoberá tým, ako súčasní ruskí predstavitelia vnímajú úlohu svojej krajiny vo svete.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti