Putin a zahraničné spravodajské služby

30.06.2017 | 16:39
  0
Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin obvinil zahraničné spravodajské služby z toho, že zintenzívnili svoje úsilie namierené proti Rusku, vrátane podpory teroristických skupín a snáh o zasahovanie do vnútornej politiky štátu.

“Vo všeobecnosti je očividné, že sú tu prítomné narastajúce aktivity zahraničných spravodajských služieb zameraných proti Rusku a našim spojencom,” povedal Putin v sídle ruskej zahraničnej rozviedky SVR, pri príležitosti 95. výročia jej založenia.

Medzi viaceré nástroje využívané v ich aktivitách okrem zhromažďovania informácií spomenul kybernetické útoky, ako aj pokusy o nábor nových agentov, ktorých úlohou je získať prístup k údajom o ruských hospodárskych, obranných a zdrojových kapacitách.

Šéf Kremľa tiež dodal, že niektoré z týchto spravodajských agentúr podporujú teroristické skupiny a iné extrémistické elementy na ruských hraniciach s cieľom destabilizovať krajinu.

Najvyšší ruský predstaviteľ síce nemenoval žiadnu konkrétnu zahraničnú spravodajskú službu, ale z kontextu historických súvislostí ako aj súčasnej situácie vo svete je evidentné, že ide predovšetkým o tajné služby západných štátov.

“Dokonale poznáte výzvy, s ktorými sa Rusko musí popasovať,” uviedol predstaviteľom svojej rozviedky.

“Sú to pokusy obmedziť náš rozvoj, uplatniť deliace línie a destabilizovať regióny v blízkosti ruských hraníc. Jedným z nástrojov používaných na tento účel sú teroristické a extrémistické skupiny. Nie je žiadnym tajomstvom, že niektoré z nich sú starostlivo chránené alebo dokonca priamo podporované spravodajskými službami viacerých štátov,” vyhlásil Putin.

Dodal, že zahraniční agenti sa pokúšali zmanipulovať ruskú domácu politiku a vysvetlil, že tieto operácie “sú vykonávané s cieľom ovplyvňovať vnútorné politické a spoločenské procesy v našej krajine”.

Počas návštevy sídla rozviedky zároveň ocenil “účinnú” prácu všetkých ruských spravodajských služieb, vrátane zahraničnej spravodajskej služby. Vyjadril tiež presvedčenie, že práca ruských profesionálov v tejto oblasti zabezpečí federácii rozvoj, bezpečnosť a stabilitu.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti