Protiruské sankcie stáli Taliansko štyri miliardy eur

21.04.2017 | 13:09
  0
Taliansko stratilo z dôvodu zavedenia sankcií proti Ruskej federácii od roku 2014 až štyri miliardy eur, uviedol 20. apríla taliansky člen parlamentu.

“Sankcie sú v rozopre s vnútornými záujmami Európy. Stoja veľké množstvo peňazí. Týka sa to najmä tých, ktorí rovnako ako Taliansko trpia poklesom vývozu do Ruska. Od zavedenia sankcií Taliansko stratilo 3,6 až 4 miliardy eur. Ich dôsledky doteraz pociťujeme,” uviedol taliansky poslanec za stranu Liga Severu (Lega Nord) Sergio Divina.

Zákonodarca sa tak vyjadril počas tretieho výročného medzinárodného ekonomického fóra v Jalte na Kryme, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 1 500 zákonodarcov, úradníkov, ekonómov, podnikateľov a investorov z viac ako 40 krajín.

“Delegácia podnikateľov z regiónu Veneto na talianskom severovýchode je na Kryme a táto skutočnosť jasne hovorí, že naše spoločnosti sa snažia prekonať blokádu a obnoviť svoju prítomnosť na ruskom trhu,” povedal Divina a dodal, že talianska vláda prehodnotí svoj postoj k Rusku.

Od roku 2014 sa vzťahy medzi Ruskom, Európskou úniou a Spojenými štátmi zhoršili v dôsledku krízy na Ukrajine. Brusel, Washington a ich spojenci zaviedli sankcie proti Rusku pod zámienkou jeho údajného zapojenia sa do ukrajinského konfliktu. Moskva však tieto tvrdenia opakovane popiera. V reakcii na reštriktívne opatrenia Rusko uložilo potravinové embargo na niektoré výrobky pochádzajúce z krajín, ktoré sankcie zaviedli. V júni 2016 boli protiopatrenia predĺžené do 31. decembra 2017.

Viaceré talianske regióny, konkrétne Lombardia, Ligúria a Benátsko, vyzvali na zrušenie reštriktívnych opatrení voči Rusku.

V júli 2016 regionálna rada v Lombardsku podporila uznesenie, ktoré iniciovala strana Liga Severu, ktorá uznáva Krym ako súčasť Ruska. Rezolúcia vyzvala taliansku vládu, aby obnovila spoluprácu s Ruskom, odsúdila politiku EÚ týkajúcu sa Krymu a zrušila sankcie proti Moskve.

V správe slovenského ministerstva zahraničia o stave a výsledkoch ekonomickej diplomacie za rok 2016 sa píše: “Ruská federácia zostáva aj v zložitom politicko-hospodárskom kontexte dôležitým partnerom. Napriek sankčnému režimu sa SR usilovala o rozvoj spolupráce najmä v oblasti energetiky (bezpečné a plynulé dodávky energetických surovín, pri maximálnom využití prepravného systému SR) a v nesankcionovaných sektoroch (strojárenstvo, doprava).”

V rámci Nariadenia EÚ o reštriktívnych opatreniach s ohľadom na konanie Ruska, ktorým údajne destabilizuje situáciu na Ukrajine, sa v informačnom materiáli na rokovanie Rady vlády SR pre podporu exportu a investícií z roku 2015 píše:

“EXIMBANKA SR doteraz eviduje viacero obchodných prípadov na teritórium Ruskej federácie, ktoré sa od zavedenia sankcií nepodarilo úspešne zrealizovať, pričom za bankovú divíziu išlo o obchodné prípady v hodnote cca. 25 mil. EUR a za poistnú divíziu v hodnote cca. 700 mil. EUR. Uzatvorenie, alebo realizácia týchto obchodných prípadov boli negatívne ovplyvnené zavedením sankcií, ich dopadom na kurz rubľa, poklesom záujmu ruských odberateľov o dodávky zo SR ako člena EÚ, ale aj narušením dlhodobých obchodných vzťahov.”

Zdroj: sputniknews.com

Preklad: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti