Protiruské sankcie by nemali byť predĺžené automaticky, vyhlásil taliansky premiér

27.06.2018 | 12:52
  0
Nová talianska vláda kritizuje prístup EÚ voči Rusku.

Taliansky premiér Guiseppe Conte vo svojom parlamentnom prejave vyhlásil, že na summite EÚ, ktorý sa bude konať v Bruseli 28. a 29. júna, sa bude diskutovať o sektorových sankciách proti Rusku.

„Dúfame, že ich rozšírenie nebude automatické. Musíme konať opatrne, sankcie sú prostriedkom, nie účelom. Budeme aj naďalej venovať veľkú pozornosť podpore ruskej občianskej spoločnosti a našich firiem, ktoré v Rusku obchodujú,“ načrtol premiér pozíciu Talianska pred stretnutím lídrov EÚ v Bruseli.

Podpredseda vlády a predseda euroskeptickej strany Liga Severu Matteo Salvini predtým uviedol, že predĺženie sankcií EÚ proti Rusku sa uskutočnilo v zhone, ešte pred tým ako by Taliansko mohlo v tejto záležitosti zaujať stanovisko. Na otázku, či Rím bude vetovať ďalšie sankčné opatrenia, však neodpovedal.

Nová talianska vláda, ktorú tvorí koalícia antisystémového Hnutia piatich hviezd a euroskeptická Liga Severu, opakovane vyzvala na zrušenie protiruských sankcií. Ruskú federáciu zároveň označila ako strategického sprostredkovateľa krízy v Sýrii, Líbyi a Jemene.

Talianska ministerka obrany Elisabetta Trenta v tejto súvislosti poznamenala, že Taliansko by mohlo plniť funkciu mostu vo vzťahoch medzi Východom a Západom. Zdôraznila tiež, že NATO by malo fungovať flexibilnejšie a v rámci riešenie migračnej otázky by sa malo zamerať na oblasť Stredozemného mora.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti