Protiiránske vyhlásenia zo strany USA sú psychologickou vojnou a zasahovaním do vnútroštátnych záležitostí krajiny

23.07.2018 | 16:15
  0
Irán tak reagoval na najnovšie vyhlásenia amerických predstaviteľov.

Najnovšie protiiránske vyjadrenia zo strany Spojených štátov predstavujú "psychologickú vojnu" a zasahovanie do vnútroštátnych záležitostí. Uviedol v súvislosti s ostrými slovami zo strany Donalda Trumpa a ministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea predstaviteľ iránskych Revolučných gárd.

Gholamhossein Gheybparvar v oficiálnom stanovisku Revolučných gárd vyhlásil, že Teherán bude aj naďalej odolávať tlaku svojich nepriateľov. Poznamenal tiež, že cieľom Ameriky je zničiť Irán.

Reakcia Iránu nasledovala po najnovších slovách amerického prezidenta. „Už nikdy sa nevyhrážaj Spojeným štátom, lebo budeš čeliť následkom, akým v dejinách čelil málokto,“ napísal šéf Bieleho domu veľkými písmenami na sociálnej sieti Twitter.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí medzitým zverejnilo stanovisko v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Mikea Pompea. Ten náboženských lídrov krajiny označil za „pokryteckých svätých mužov„, ktorí si nazhromaždili obrovské bohatstvo, zatiaľ čo ich ľud trpí. Pompeo zároveň prisľúbil americkú podporu pre iránsky ľud a vyzval na povstanie proti iránskej vláde, ktorú označil za „mafiu“.

„Pompeov nedeľný prejav bol jasným zásahom do štátnych záležitostí Iránu ... takáto politika zjednotí Iráncov v boji proti sprisahaniu voči našej krajine,“ povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Napätie medzi Spojenými štátmi a Iránom sa zvyšuje od doby, kedy sa prezidentského úradu ujal Donald Trump. Americký prezident ako dlhoročný kritik historickej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 oznámil v máji tohto roku, že Spojené štáty z dohody vystúpia. K tomuto kroku pristúpil napriek skutočnosti, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) potvrdila plnenie dohody zo strany Teheránu. Rovnako ako MAAE sa vyjadrili aj kľúčoví spojenci Spojených štátov, vrátane Francúzska a Nemecka. Iránsky prezident Hasan Rúhání vyzval v nedeľu Washington, aby sa zdržal provokácií voči Iránu, ak nechce "matku všetkých vojen" nechať vybuchnúť.

„Američania musia dobre pochopiť, že mier s Iránom je matkou všetkého mieru a vojna s Iránom je matkou všetkých vojen," vyhlásil Rúhání.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti