Protiimigračná švédska strana mieri vo voľbách k rekordnému zisku

31.08.2018 | 17:40
  0
S migračnou vlnou sa v krajine zvýšilo napätie. Švédska vláda následne označila situáciu za neudržateľnú a sprísnila azylové podmienky, aby prúd utečencov mieriacich do krajiny spomalila.

Protiimigračná strana Švédski demokrati mieri k svojmu historicky najlepšiemu výsledku v parlamentných voľbách, ktoré sa vo Švédsku uskutočnia 9. septembra.

Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky by Švédski demokrati mohli získať okolo 20 percent hlasov a stať sa druhou či treťou najúspešnejšou stranou. Zvíťazia zrejme opäť vládnuci sociálni demokrati, pravdepodobne ale s najhorším výsledkom za posledných niekoľko desiatok rokov.

Podľa serveru, ktorý uvádza priemer z výsledkov prieskumov rady renomovaných inštitútov ako Sifo, Ipsos či YouGov, má Švédska sociálnodemokra­tická robotnícka strana podporu 24,1 percenta voličov, na druhom mieste sú s 19,9 percenta Švédski demokrati a tretia je Umiernená koaličná strana s 18 percentami hlasov.

Pre sociálnych demokratov premiéra Stefana Löfvena to znamená veľké sklamanie, pretože by si týmto výsledkom oproti minulým voľbám o takmer sedem percent pohoršili. Pri hlasovaní v roku 2014 totiž získali 31 percent hlasov.

Pravicovo populistická strana Švédski demokrati ťaží z nespokojnosti časti obyvateľov Švédska s migračnou politikou vlády. Švédsko, ktoré má 9,5 milióna obyvateľov, bolo v roku 2015 svedkom obrovského prílivu migrantov. O azyl požiadalo viac než 162 000 ľudí, čo bol z hľadiska Európy najväčší počet v pomere na jedného obyvateľa. Takmer tretina utečencov prišla z bojujúcej Sýrie.

S migračnou vlnou sa v krajine zvýšilo napätie. Švédska vláda následne označila situáciu za neudržateľnú a sprísnila azylové podmienky, aby prúd utečencov mieriacich do krajiny spomalila. Strana Švédski demokrati, ktorá má neonacistické korene, presadzuje ale podstatne prísnejšie opatrenia.

Podľa augustových prieskumov verejnej mienky by sa do parlamentu dostala ešte Ľavicová strana, ktorá má podľa serveru val.digital podporu 9,9 percenta voličov, Strana stredu s 8,7 percentami, Zelení s 5,6 percentami, Liberáli (5,5 percenta) a Kresťanskodemo­kratická strana (4,8 percenta).

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti