Prísne tajné informácie o izraelských vojenských technológiach unikli na internet

08.03.2018 | 13:01
  0
Informoval o tom izraelský denník Haaretz.

Na verejnosť unikol oficiálny izraelský dokument odhaľujúci existenciu dvoch prísne tajných izraelských vojenských systémov. Izraelské ministerstvo obrany tento únik označilo za „závažnú chybu“.

Zverejnený materiál ministerstva obrany podpísal šéf tohto rezortu Avigdor Lieberman. Izraelský denník Haaretz informoval, že dokument sa zmieňuje o tajných vojenských informáciách ohľadne vojenských schopností a operačných metódach izraelských obranných síl (IDF).

Noviny na základe príslušného zákona, podľa ktorého určité vojenské informácie podliehajú cenzúre, odmietli zverejniť konkrétne mená a ďalšie detaily. V článku sa však píše o existencii prísne tajných technológií a systémov, o ktorých izraelská armáda nikdy verejne nehovorila.

Jedna technológia bola utajovaná až do takej miery, že o jej názve bolo zakázané zmieniť sa napríklad v telefonickom rozhovore. Tak to aspoň uviedlo tlačové oddelenie izraelskej armády.

Druhý utajovaný armádny systém bol údajne používaný izraelskými vojenskými jednotkami v rámci operačných činností. Publikovaním týchto informácii sa systém vystavil riziku jeho odhalenia.

V článku sa píše, že informácie boli pred ich stiahnutím z internetu nejaký čas verejne dostupné. O ich obsahu však neinformovalo žiadne médium.

Izraelský zákon o cenzúre usmerňuje médiá, aby príslušnému úradu predložili všetky články určené na zverejnenie, ktoré sa týkajú otázky národnej bezpečnosti. Cenzorský úrad má rozsiahle právomoci. Medzi nimi je napríklad možnosť uložiť pokutu, alebo dokonca zastaviť činnosť mediálnej organizácii, ktorá by tieto pravidlá porušila.

„Únik utajovaného dokumentu na internet bol závažnou bezpečnostnou chybou a bude riadne prešetrený,“ uvádza sa v stanovisku armády.

Oficiálny protokol hovorí, že ministerstvo obrany sa pred uvoľnením príslušných informácii musí najprv obrátiť na bezpečnostnú sekciu ozbrojených síl, ktorá má v tejto záležitosti oprávnenie rozhodnúť. Či bol tento postup dodržaný zatiaľ nie je jasné.

Zdroj: haaretz.com / rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti