Prípad Sheila zvaná Adriana: Na Slovensku si islam urážať nedáme! Nemáme politických väzňov, sú to všetko extrémisti

21.02.2017 | 18:21
  0
RADOVAN HRÁDEK podáva svoj právny názor na konanie Slovenky, ktorej hrozí až šesť rokov za mrežami za publikovaný postoj k moslimským imigrantom

Médiá priniesli správu, že mladá Slovenka Sheila Szmereková  alias Adriana Meleková vytrhala listy z koránu, vytrela si  nimi pozadie, následne sa na ne vymočila a potom ich spálila. Vo videu, ktoré koluje po sociálnych sieťach, stojí Sheila či Adriana uprostred zasneženého lesa a za chrbtom má slovenskú zástavu. V rukách drží knihu s nápisom The Quran a opakovane tvrdí, že predmetná kniha je skutočne korán.

Generálny prokurátor Slovenskej republiky (GP SR) Jaromír Čižnár spolu so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom po vyhodnotení informácií operatívneho charakteru zabezpečili v súčinnosti s Policajným zborom Slovenskej republiky (PZ SR) zadržanie Sheily Szmerekovej/Adriany Melekovej a dnes je stíhaná pre zločin výroby extrémistických materiálov.

Sú horší ako svrab

Sheila na videu okrem iného hovorí:

„V žiadnom prípade ma nikto nezastaví, aby som zabránila, teda pozastavila moje vysielanie videí, fotografií alebo písomných názorov, čo sa týka islamu. Proste za tým si stojím a sú to pre mňa paraziti, ktorí sú horší ako svrab, a keď sa nevedia prispôsobiť oni nám, tak tu nemajú čo hľadať…  Patrí to obecne čisto iba k islamom, moslimom a islamu. Všetkých si vás postupne budem loviť a každý, kto sa mi postaví do cesty a bude ma chcieť zastaviť, tak dopadne veľmi ťažko na hubu…“

Hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová  na adresu  zadržanej vyhlásila: „Obvinená Sheila Sz. bola dnes zadržaná, pretože existujú dôvody útekovej väzby a z obavy pokračovania v trestnej činnosti. O zadržanej osobe rozhodne prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR.“

Tak sa najprv pozrime na to, o čo tu vlastne beží.  Mladá žena zvolila nešťastný spôsob, ako protestovať proti neprispôsobivým migrantom. Svoj postoj  mohla dať najavo aj inak, trochu dôstojnejším spôsobom. To je však hodnotenie iba v rovine morálnej a ľudskej.  Z hľadiska trestno-právneho si treba uvedomiť, čo a kde sa vlastne stalo. V prvom rade, podľa informácií publikovaných v médiách, svoj skutok vykonala vo Fínsku. To znamená, že podľa miestnej a vecnej príslušnosti, sú za prípadné stíhanie zodpovedné miestne a vecne príslušné úrady činné v trestnom konaní Fínska, a nie Slovenskej republiky. Ak sa takéto konanie prieči trestnému poriadku a trestnému zákonu vo Fínsku, stíhať by ju mali tam, nie na Slovensku. Už samotná skutočnosť, že bola zadržaná slovenskými orgánmi činnými v trestnom konaní, je na počudovanie.

Väzobné stíhanie mladej ženy vyvolalo diskusiu aj v susednej Českej republike. Známa česká exmoslimka Marta Albahri podporila Sheilu aj tým, že sama v lese spálila časť koránu a natočila sa pri tom na video. Keďže Marta je občiankou Českej republiky a urobila tak v Českej republike, nemusí mať strach  z trestného stíhania. Pred pád dňami totiž v Čechách spálil korán aj známy občiansky aktivista Martin Konvička.  Slniečkari naňho podali trestné oznámenie, no česká polícia vyhodnotila udalosť tak, že pálením koránu nedošlo k trestnému činu.

Žitňanskej zákon v praxi

V tomto kontexte je iste zaujímavé, prečo bola mladá 24-ročná žena na Slovensku rovno zadržaná políciou, prečo sa v tomto až tak líšime od susednej Českej republiky. Hovorkyňa Prezídia PZ SR Denisa Baloghová uviedla: „Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil 24-ročnú ženu zo zločinu výroby extrémistických materiálov v súbehu s prečinmi násilie proti skupine obyvateľov, hanobenie národa, rasy a presvedčenia a podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.“

V súčasnosti platný trestný zákon v § 422a – výroba extrémistických materiálov stanovuje:

(1) Kto vyrába extrémistické materiály alebo sa podieľa na takejto výrobe, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až šesť rokov.

Najhorší na celom skutku je fakt, a to obvinenej zrejme definitívne priťaží, že vo svojom videu nabáda k nenávisti voči etnickej skupine. To, že vykonala malú potrebu na listy z koránu, vytrela si nimi pozadie a potom ich spálila, nemôže byť v žiadnom prípade trestné ani u nás. Avšak to, že nabádala k nenávisti, tak to je dosť závažný skutok vo svetle nového antiteroristického zákona ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, ktorého ústavnosť je predmetom skúmania Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Keď si pozorne pozriete video, kde Sheila vykonala to, čo vykonala, neubránite sa pocitu, že sa jedná o osobu, ktorá je trochu mimo. Či ju na to niekto naviedol, resp. to urobila z vlastnej pohnútky, ostáva predmetom vyšetrovania. Toto by mali orgány činné v trestnom konaní riadne vyšetriť, pretože ak ju k takémuto činu niekto naviedol, tak to mení situáciu v jej prospech.

Podstatná je otázka, či tieto materiály vyrobila alebo sa podieľala na ich výrobe.Ak sa jej preukáže podielanie sa na výrobe inkriminovaných materiálov, tak to bude dosť ťažké obhájiť a advokát, ktorý bude zastupovať Sheilu Szmerekovú/ Andreu Melekovú, bude mať ťažkú úlohu. Objektívne povedané, jej konanie bolo skutočne na hrane zákona. Dôležité však bude, ako sa k celému skutku postaví prokurátor špeciálnej prokuratúry.

No je tu aj iná hrozba, pred ktorou netreba zatvárať oči. Ak sa Sheiliným konaním budú zaoberať  „obohacovači“ našej kultúry, tak prípadný trest, ktorý dostane v Slovenskej republike, bude slabý odvar proti tomu, čo urobia oni, pretože pohanila ich posvätnú knihu. O tom by mal prokurátor špeciálnej prokuratúry veľmi dôkladne premýšľať a zaistiť bezpečnosť tejto mladej ženy. 

Zdroj: protiprud.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti