Príbuzní obetí útoku v Berlíne odkázali Merkelovej: Nie ste schopná zastávať svoj post

04.12.2017 | 12:54
  0
Nemecká politička bola obvinená zo zodpovednosti za vlaňajší teroristický útok.

Rodiny obetí minuloročného teroristického útoku na vianočný trh v Berlíne zaútočili v otvorenom liste na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Političku v ňom obvinili z "nečinnosti" v súvislosti s terorizmom a nedbanlivosťou voči obetiam útoku.

Incident z 19. decembra minulého roku, počas ktorého tuniský žiadateľ o azyl Anis Amri vrazil v Berlíne kamiónom do ľudí na tamojších vianočných trhoch, bol „tragickým následkom politickej nečinnosti vašej vlády“. Odkázali v osobnom liste Merkelovej príbuzní obetí. Ako ďalej uviedli, 12 ľudí zomrelo, pretože „ste nedokázali včas zhromaždiť potrebné zdroje a reformovať bezpečnostnú štruktúru v boji proti týmto teroristickým]hrozbám“.

Ľudia, ktorí počas útoku nielenže stratili svojich blízkych, ale aj sami utrpeli zranenia, obvinili Merkelovú a jej vládu z toho, že v Nemecku „nie je dostatočná elementárna profesionalita pri riešení terorizmu“. V liste, ktorý obdržal nemecký týždenník Der Spiegel sa píše, že vyšetrovanie útoku odhalilo početné nedostatky v práci nemeckých útvarov poverených riešením teroristických hrozieb.

Zvlášť poukázali na fakt, že páchateľ útoku bol nemeckej polícii dlhodobo známy a vo svojom trestnom registri mal početné záznamy. Okrem toho polícia už deväť mesiacov pred útokom varovala ministerstvo vnútra, že Amri by mohlo predstavovať teroristickú hrozbu. Napriek všetkým týmto skutočnostiam ho však policajti „z času na čas“ iba monitorovali a v konečnom dôsledku tak zlyhali v zabránení útoku.

„Nemecké regionálne a spolkové policajné útvary, ako aj ďalších 50 bezpečnostných služieb sú postihnuté kompetenčnýmom chaosom," uvádza sa v ďalej v liste. Na ilustráciu je uvedená nejasnosť špecifických funkcií konkrétnych služieb a úroveň výmeny informácií medzi nimi je v dokumente označená ako „absolútne nedostatočná". Kancelárka bola pri tejto príležitosti vyzvaná, aby „čo najskôr napravila všetky chyby“.

„Obrovské nedostatky, ktoré boli odhalené počas vyšetrovania útoku už nemožno viac tolerovať,“ uviedli príbuzní obetí. Zdôraznili tiež, že práve Merkelová je v konečnom dôsledku zodpovedná z poskytnutia všetkých potrebných prostriedkov na boj proti terorizmu.

Sklamanie vyjadrili rodiny aj z prístupu nemeckej kancelárky voči nim, keď ani takmer rok po útoku im nevyjadrila svoju sústrasť. Dodali, že táto situácia ich viedla ku konštatovaniu, že Merkelová nie je schopná viac zastávať post šéfky nemeckej vlády.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti