Pri atentáte v Donecku zahynul najvyšší predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky Zacharčenko

31.08.2018 | 18:11
  0
K výbuchu došlo v reštaurácii Separ v čase, keď sa tam nachádzal šéf Doneckej ľudovej republiky.

Pri výbuchu v Donecku na východe Ukrajiny prišiel dnes o život jeden z hlavných vodcov proruských separatistov Alexandr Zacharčenko. Naposledy stál na čele neuznanej Doneckej ľudovej republiky, vyhlásené separatistami.

Správy ruských médií oficiálne potvrdilo aj povstalecké vedenie, podľa ktorého Zacharčenko zahynul v dôsledku "teroristického činu".

"K výbuchu došlo v reštaurácii Separ v čase, keď sa tam nachádzal šéf Doneckej ľudovej republiky. Utrpel smrteľné zranenia," povedal agentúre TASS nemenovaný zdroj z bezpečnostných štruktúr separatistov.

Podozrivých z atentátu sa podľa zdroja agentúry Interfax podarilo zadržať, sú to vraj "ukrajinskí diverzanti a s nimi spojené osoby".

Reštaurácia Separ sa pôvodne volala Separatist. Nachádza sa v centre Donecka, neďaleko Zacharčenkovej rezidencie.

Konflikt v Donbase na východu Ukrajiny vypukol v apríli 2014, krátko po ruskej anexii Krymu, ktorá nasledovala po zvrhnutí režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyča v Kyjeve. Boje si odvtedy vyžiadali viac ako 10-tisíc mŕtvych.

Pri atentátoch zahynulo niekoľko povstaleckých vodcov, Zacharčenko bol z nich najvyššie postavený. Separatisti z atentátov obviňujú ukrajinských záškodníkov, Kyjev ich pripisuje vybavovanie účtov medzi povstalcami a boji o moc a o ruské peniaze.

Zacharčenko, pochádzajúci z miestnej baníckej rodiny, sa do čela doneckých separatistov postavil začiatkom augusta 2014, kedy vo vedení povstaleckej vlády nahradil Rusa Alexandra Borodaja.

Do povedomia sa zapísal okrem iného antisemitskými výrokmi na tlačovej konferencii, kedy vyhlasoval, že Ukrajine vládnu Židia.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti