Prezidentský kandidát Mistrík chce pokračovať v Kiskovom odkaze

02.08.2018 | 17:12
  0
V súvislosti s migračnou otázkou priznal, že Slováci nikdy neboli zvyknutí na multikulturalizmus.

Cieľom politiky by malo byť podľa Mistríka práve zvyšovanie životnej úrovne obyvateľstva celej krajiny. Stávkovými kanceláriami nateraz favorizovaný prezidentský kandidát, ktorého podporili opozičné strany SaS a SPOLU, si myslí, že práve zvyšovanie životnej úrovne je oblasť, kde môže prezident pomôcť. „Vyššia životná úroveň prináša aj vyššie platy,“ tvrdí Mistrík.
 
Spôsob, akým chce ovplyvniť zvyšovanie životnej úrovne Slovákov z postu hlavy štátu však úspešný vedec v nedávnom statuse na sociálnej sieti neuvádza. 
 
„Našej krajine - napriek tomu, kto tu vládne - sa celkom dobre darí, ale určite nie je v dobrom stave,“ vraví Mistrík vo videu priloženom k nedávnemu statusu. 
 
Kandidát na prezidenta varuje, že pokiaľ nebude ekonomika dobre fungovať, tak nemôžeme mať lepšie zdravotníctvo ani školstvo. „Aj keď odhliadneme od toho, že sa prestane kradnúť - tak stále platí, že iba poctivá práca a zdravé hospodárstvo vygenerujú vyššiu životnú úroveň. To za nás žiaden sociálny balíček neurobí,“ tvrdí Mistrík. 


 
Aj v ďalšom zo statusov z konca júla Mistrík hovorí o sociálnych otázkach, ktoré by chcel z postu prezidenta meniť k lepšiemu. Prezidentský kandidát opozície vidí nedostatky aj v pomoci slabším. 
 
„Vyspelá spoločnosť dokáže pomáhať slabším. To sa nám však na Slovensku stále nie veľmi darí. Jednou z mojich programových priorít je zápas o spravodlivú a slušnú krajinu, a to v mojom ponímaní znamená aj pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú. Budem sa o to usilovať, či už ako občan, alebo ako prezident,“ sľubuje v ďalšom zo statusov. 

Demografický pokles, migrácia a Kiska

Okrem životnej úrovne a sociálnej situácie Slovákov sa Mistrík, zdá sa, zaujíma aj o demografický vývoj na Slovensku. Pripomína dramatický pokles pôrodnosti a porovnáva pritom svoj ročník narodenia so situáciou spred šestnástich rokov. 
 
„Som ročník 1966. V tom roku sa spolu so mnou na Slovensku narodilo ďalších 81 000 detí. No keď sa nám pred 16 rokmi narodili naše deti, ročne na Slovensku prichádzalo na svet už o 30 000 detí menej. Slovensko starne. A starneme rýchlo - populačná krivka v našej krajine klesá najrýchlejšie spomedzi všetkých krajín EÚ. Je to vážny problém,“ varuje Mistrík. 
 
Prezidentský kandidát si kladie otázku, kto bude pracovať na dôchodky tých, ktorí dnes majú po tridsiatke a do dôchodku pôjdu až po roku 2030. Práve riešenie dôchodkového systému je podľa Mistríka jedna z najdôležitejších výziev, ktoré musia politici riešiť.
 
„Ako prezident to budem neustále politikom pripomínať. Budem vyžadovať, aby sa pri návrhoch opatrení riadili faktami a nestrácali pritom zo zreteľa ani záujmy budúcich generácií,“ sľubuje. 
 
Pokiaľ ide o migráciu, Mistrík tvrdi, že Slováci nikdy neboli zvyknutí na multikulturalizmus, ktorý je s ňou spojený. 
 
„Multikulturalizmus obohacuje krajinu. Vidíme to v Amerike a iných krajinách. Naše obyvateľstvo na to nie je pripravené. Nikdy sa u nás takáto debata neuskutočnila a preto skôr ako ktokoľvek vyjadrí akýkoľvek extrémny názor, mal by prispieť k tejto debate racionálne,“ uviedol v minulosti Mistrík. 
 
Favorizovaný Mistrík už po oznámení svojho úmyslu kandidovať uviedol, že ak by sa Andrej Kiska rozhodol kandidovať znova, tak by o svojej účasti na voľbách ani len neuvažoval. Dodal pritom, že chce pokračovať v Kiskovom odkaze.

Zdroj: parlamentnelisty.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti