Presun americkej armády naprieč Európou je sprevádzaný protestmi miestnych obyvateľov

31.05.2018 | 18:47
  0
Súčasná aktivita americkej armády v Európe je považovaná za najväčšiu svojho druhu od skončenia studenej vojny.

Desiatky amerických vojenských konvojov sa v rámci cvičenia zameraného na zlepšenie dopravnej logistiky na kontinente v prípade vojny presúva po európskych cestách. Nie všetci miestni obyvatelia vyjadrujú v tejto súvislosti svoje nadšenie.

Brigády pozostávajúce z 3 300 amerických vojakov spolu s 2 500 kusmi armádnej techniky zakotvili nedávno so svojimi loďami v belgickom prístavnom meste Antverpy. Ich destináciou sú tri pobaltské štáty, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Ide o súčasť operácie Atlantic Resolve, ktorá je odpoveďou Washingtonu na ukrajinskú krízu a zjednotenie Krymu s Ruskom.

Americký generál Steven Shapiro, ktorý pri tejto príležitosti pripomenul, že Antverpy a Rotterdam boli kľučovými prístavmi počas obdobia studenej vojny. „Vo veľkom sa teraz vraciame do Antverp,“ dodal Shapiro.

Súčasná aktivita americkej armády v Európe je považovaná za najväčšiu svojho druhu od skončenia studenej vojny. V jej dôsledku narastá nespokojnosť miestnych obyvateľov, predovšetkým na území Poľska a Nemecka.

Nespokojnosť s transportom tankov vyjadril aj brandenburský krajinský premiér Dietmar Woidke. K protestom sa pripojila aj jeho ministerka sociálnych vecí Diana Golzeová. „Myslím si, že nie je vhodný čas na resun vojakov na poľsko-ruské hranice. Potrebná je diplomatická cesta a nie rinčanie zbraní,“ dodala.

Pochybnosť nad zlými umyslami Rusov vyjadril miestny obyvateľ, ktorý sa zúčastnil malej demonštrácie pod názvom „Amíci domov“. Podľa jeho názoru, stavať proti sebe Rusov a Nemcov nie je v záujme nemeckých občanov, ani v záujme zvyšných ľudí na západe alebo východe.

„Existujú iné sily, ktoré majú záujem, aby sme proti sebe bojovali,“ upozornil.

Ďalší demonštrant v rozhovore pre DW povedal, že dôvodom jeho účasti na proteste je zastaviť šialenstvo amerických vojakov. Priznal však, že väčšina ľudí o to nejaví záujem.

Zdroj: rt.com

 

 

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti