Presadzovanie liberálnych hodnôt posilnilo na Západe nárast islamského extrémizmu

14.05.2018 | 12:59
  0
Príkladom je aj najnovší teroristický útok vo Francúzsku.

Neustále uprednostňovanie liberálnych hodnôt pred národnou bezpečnosťou v Európe dalo v konečnom dôsledku islamským radikálom voľnú ruku a bez väčších problémov sa tak dokázali presunúť na náš kontinent. V rozhovore pre RT to uviedla Jennifer Breedonová, ktorá je odborníčkou na extrémizmus.

Reagovala tak na sobotňajší útok v Paríži, pri ktorom neznámy muž - pôvodom z Čečenska - v blízkosti Opery nožom dobodal náhodných okoloidúcich, pričom jedného z nich zabil. Útočník údajne kričal "Allahu Akbar", čo v arabčine znamená „Boh je najväčší“. K zodpovednosti za útok sa následne prihlásil islamský štát s tým, že ide o odplatu za francúzsku protiteroristickú kampaň na Blízkom východe.

Expertka zdôrazňujúc, že Európa a najmä Francúzsko sú vo významnej miere terčom útokov sympatizantov islamského štátu tvrdí, že jadro problému nespočíva v boji proti islamskému štátu, ale v desaťročia trvajúcom úsilí zakoreniť v krajine liberálne hodnoty na úkor národnej bezpečnosti.

Dôvodom, prečo sa Západ a najmä Európa, stali pre islamský štát veľmi jednoduchým cieľom je podľa nej to, že európski lídri sa „oháňajú liberálnymi hodnotami, slobodou a rovnoprávnosťou a dávajú ich do popredia na úkor bezpečnosti občanov“.

Ako uviedla, sprísnenie bezpečnosti po teroristických útokoch v novembri 2015 sú len kozmetickou zmenou. V tejto súvislosti poukázala na politiku otvorených dverí, v rámci ktorej bolo umožnený príchod do krajiny komukoľvek a so zámerom nenarušovať súkromie týchto osôb.

To podľa Breedonovej umožnilo nárast islamského extrémizmu, ktorý bude Európa ťažko zvládať, nakoľko v tomto prípade musí zasahovať do hodnôt ľudí, ktorí sem prišli z iných krajín a udomácnili sa v nich.

Upozornila tiež, že európske národy budú musieť školiť svojich policajtov na predvídanie budúcnosti prameniacej zo súčasnej situácie, čo však v realite považuje za málo pravdepodobné.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti