Premiérka Szydlová pre „Polska The Times”: EÚ opierajúca sa o vydieranie, sa práve teraz končí

24.03.2017 | 18:34
  0
Niektoré krajiny sa správajú ku všetkým ostatným členom Únie z pozície staršieho brata, ktorý neustále všetkých trestá, poučuje a neberie ich vážne.

24. marca 2017 07:46/w 

Radio Maryja

Práve sa začalo pracovať na Rímskej deklarácii. Prejednávajú sa požiadavky ohlásené Vyšehradskou skupinou a ak budú nakoniec súčasťou textu, určite ju podpíšem – hovorí premiérka Beata Szydlová v rozhovore pre „Polska the Times”. EÚ opierajúca sa o vydieranie slabších končí – dodala.

Keď sa v rozhovore pre dnešné „Polska The Times“ opýtali premiérky s akým heslom ide na rokovanie do Ríma zdôraznila, že heslo „Poľsko je Európa“, sa pre túto situáciu hodí.

„Lebo je to predsa u nás, v našej časti kontinentu, kde je hospodársky rast, euro-entuziasmus, ale je tu tiež bezpečne – to je dôležité prinajmenšom v kontexte posledného útoku v Londýne – podotkla.

"Záleží nám na tom, aby si Európa zachovala jednotu a prežila spoločne. A záleží nám na tom, aby sme konečne upustili od sebeckej politiky dominantných krajín EÚ, ktoré sa zameriavajú na ich špecifické zisky. Tieto krajiny sa správajú ku všetkým ostatným členom Únie z pozície staršieho brata, ktorý neustále všetkých trestá, poučuje, a neberie ich vážne. Ale táto Európa skončila. Únia založená na miernom vydieraní tých, ktorí mali iný názor, ale boli slabší, sa blíži ku svojmu koncu, "- uviedla predsedkyňa vlády. 

Na otázku, kto používa vydieranie povedala, že tatúto skúsenosť mala na poslednom summite EÚ zo strany Francúzska, Nemecka a krajín Beneluxu.

"A všetci ostatní ticho sedeli a pozorovali,  ako zareagujem" - dodala. 

Na otázku, či si myslí, že sa stará Európa skončila, premiérka vyjadrila nádej, že počas posledného summitu EÚ sa začala lepšia Európa.

"Lepšia, čiže viac rešpektujúca sa navzájom." - poznamenala. 

Na poznámku, že či kvôli jej stratégii na summite nebude počuť o tom, že vytláča Poľsko z EÚ povedala, že s tým nesúhlasí, hoci sa to takto snažila prezentovať strana PO (Platforma Obywatelska)

"To je úplný nezmysel. Nemožno znižovať prítomnosť Poľska v EÚ na úroveň kariéry Donalda Tuska. My si nedáme nahovoriť, že vláda PiS chce vyviesť Poľsko z Únie "- zdôraznila premiérka. 

Na ďalšiu otázku, či Poľsko nemôže byť za to v EÚ izolované, Szydłová poznamenala, že Poľsko nepodporilo voľbu Donalda Tuska za šéfa Európskej rady podľa zásady: "Nie, lebo nie"

"Ak by tomu tak bolo, musela by som odmietnuť závery každého summitu EÚ - a to je nezmysel. Dobré projekty budeme vždy podporovať "- vyhlásila predsedkyňa vlády. 

Na otázku, či Poľsko podporí Rímsku deklaráciu, povedala: "Práve sa tvorí. Požiadavky predložené Vyšehradskou skupinou sú brané do úvahy. Ak sa budú nachádzať v texte, rozhodne ju podpíšem." Na otázku, či ju podpíše aj v prípade, ak tieto požiadavky nebudú do textu zapracované, Szydłová povedala: "Som pripravená podpísať vyhlásenie, ale nikdy nepodpíšem dokument, ktorý rozdelí Európu".

"Celá únia sa musí usilovať o dohodu. Ak sa ukáže, že v Ríme ten dokument spôsobí spory, je lepšie ho vôbec nepodpísať. Vzhľadom na to, že toto vyhlásenie by malo ukázať ochotu vyjsť zo slepej uličky, v ktorej sa dnes Európa ocitla – a nie je to Poľsko, ktoré ju do tejto slepej uličky dostalo"- povedala. 

Na otázku, či niekoľko rýchlostná Európa nie je nevyhnutná, premiérka povedala, že "EÚ potrebuje živé vyhlásenie."

"A predovšetkým, jasnú a nespornú formuláciu o nedeliteľnosti EÚ - to je naša hlavná požiadavka," - povedala premiérka. 

Podľa nej to, čo rozdeľuje, je predovšetkým migračná kríza. 

"Poznačila Európu. Toto je dôvod, prečo dnes nie je žiadna šanca na prijatie prelomového dokumentu novej Európskej ústavy, tak ako si to niektorí priali. Ale mal by to byť začiatok diskusie o EÚ - tak, aby ju Brexit posilnil, nie oslabil, "- dodala. 

Premiérka dostala tiež otázku, či by nebolo vhodné, aby sama začala rokovania s Therezou May vo veci odchodu Spojeného Kráľovstva z EÚ.

"Rovnakým spôsobom by začalo samostatné vyjednávanie 27 krajín EÚ. Začali by hrať hry, pokusy získať priaznivé podmienky pre seba na úkor druhých. Bol by to koniec Únie. Samozrejme, že pre Poľsko sú to vážne záležitosti, a to aj čo sa týka práv Poliakov vo Veľkej Británii. Budeme v tejto veci veľmi konzistentní. Urobíme všetko pre to, aby boli zaručené v čo možno najväčšej miere. To neznamená, že Poľsko s Veľkou Britániu nebude rokovať "- podotkla. 

Na otázku ohľadne jej nedávneho vyjadrenia, že si Angela Merkelová všimla protinemeckú atmosféru v Poľsku, premiérka zdôraznila, že sa nedomnieva, že by v Poľsku bola proti-nemecká atmosféra.

"Otázny však je spôsob, akým s nami západný sused jedná. Ak sme svedkami takých udalostí ako je napríklad list poľským novinárom od šéfa spoločnosti, ktorý tie noviny vlastní a v ktorom im píše, ako majú postupovať voči poľskej vláde. Toto je ťažké považovať za normálne správanie "- dodala. 

Na otázku, či Nemecko ovplyvňuje médiá v Poľsku, aby s ich pomocou viedlo svoju  politiku, premiérka zdôraznila, že informovanie v Európe o tom, čo sa deje v Poľsku, "nie je, bohužiaľ úprimné a  nestranné."

"Vyznačuje sa opakovaním ako cez kopírák téz, ktoré sú pre mňa neprijateľné. Veď naša vláda predsa dostala demokratický mandát na vládnutie. Medzitým niekto zvonku – okrem iného silne ovplyvňovaný poľskou opozíciou - začína vytvárať falošný obraz o Poľsku "- zdôraznila Szydłová 

Premiérka tiež dostala otázku ohľadne informácie, ktorá sa objavila po jej návrate zo summitu EÚ, že Donalda Tuska chce vypočúvať prokuratúra.

"Ak beží proces, z ktorého vyplýva, že je potrebné podať žiadosť na  prokuratúru, tak sa to jednoducho urobí. Nakoniec, hovorili sme so všetkou úctou, že môže nastať veľmi nepríjemná situácia, kedy sa predseda Európskej rady bude musieť dostaviť na prokuratúru a vypovedať vo veciach vyšetrovaného prípadu, "- povedala. 

Na otázku, či sa podľa nej Donald Tusk nedopustil diplomatickej zrady, premiérka povedala:

"Čakám na to, aký názor na to bude mať prokuratúra. Faktom je, že po siedmich rokoch od Smolenského nešťastia ,ešte stále nie sme schopní ho objasniť, pretože naši predchodcovia sa dopustili množstva chýb. Jednou z nich bolo prijatie takých a nie iných postupov vyšetrovania a odovzdanie vyšetrovania do rúk Rusov. Dnes vidieť, že to bola zásadná chyba "- dodala. 

Beaty Szydłovej sa tiež pýtali na korešpondenciu medzi prezidentom Andrzejom Dudom a ministrom Antonim Macierewiczom.

"Rozprávala som sa s obidvomi pánmi. Poznám výhrady Andrzeja Dudu a viem, ako na ne reaguje Antoni Macierewicz. Beriem túto situáciu veľmi vážne, urobím všetko, aby sa táto záležitosť vyjasnila. Ale vážim si zmien, ktoré zavádza v poľskej armáde minister Macierewicz. Koniec koncov, kvôli našim predchodcom  sme boli de facto zbavení armády. Teraz musíme všetko znova vybudovať."- zdôraznila premiérka.

Zdroj: radiomaryja.pl

Preklad: SeV/IV

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti