Preferencie Orbánovho Fideszu v Maďarsku rastú

04.12.2018 | 13:05
  0
Tábor sympatizantov bloku Fidesz-KDNP dosahuje takmer tri milióny Maďarov.

Volebné preferencie maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP v novembri vzrástli oproti októbru o dva percentuálne body na 38 percent. Najsilnejšia opozičná strana Jobbik stratila dva percentuálne body, preferuje ju deväť percent voličov, informovala v utorok tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na aktuálne výsledky prieskumu Inštitútu Nézőpont.

Tábor sympatizantov bloku Fidesz-KDNP dosahuje takmer tri milióny Maďarov, s Jobbikom sympatizuje už menej než 800.000 ľudí.

Koalíciu Maďarskej socialistickej strany (MSZP) so stranou Dialóg (Párbeszéd) by volilo takmer pol milióna opýtaných, jej preferencie stúpli v novembri oproti októbru o jeden percentuálny bod na šesť percent.

Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya si udržala štvorpercentnú podporu. Ochranárskej strane LMP a strane Momentum namerali v novembri dvojpercentnú podporu, rovnakú ako mesiac predtým. Stranu Naša vlasť, ktorú vytvorili radikálni bývalí členovia Jobbiku, podporilo jedno percento respondentov.

Nézőpont upozornil, že podpora Fidesz-KDNP sa posilnila v tých spoločenských kategóriách, v ktorých stratil podporovateľov Jobbik.

V prípade, ak by sa voľby do Európskeho parlamentu (EP) konali túto nedeľu, na základe nameraných výsledkov by vládny blok Fidesz-KDNP získal 14 poslaneckých mandátov, teda o dva viac než doteraz. Jobbik by obsadil štyri poslanecké kreslá, MSZP-Dialóg dva a DK by získala jeden mandát.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti