Pozor na bitcoiny, varuje Putin

12.10.2017 | 17:37
  0
Ruský prezident Vladimir Putin varoval pred nárastom vplyvu kryptomien tvrdením, že sú často vydávané anonymnými zdrojmi a mohli by byť použité na pranie špinavých peňazí a financovanie terorizmu.

“V mnohých štátoch sa kryptomeny stávajú alebo už stali plnohodnotným platobným prostriedkom, ale aj investičným prostriedkom. Používanie kryptomien so sebou zároveň prináša významné riziká. Som si v tomto smere vedomý pozície ruskej centrálnej banky,” povedal šéf Kremľa 10. októbra.

Putin varoval, že tieto riziká zahŕňajú “predovšetkým príležitosť na pranie finančných prostriedkov získaných z trestnej činnosti, daňové úniky, dokonca financovanie terorizmu, ako aj šírenie podvodných finančných schém”.

Ďalšou otázkou súvisiacou s kryptomenami je podľa neho ich nedostatočná transparentnosť, ako aj absencia akéhokoľvek monetárneho štandardu. Ruský prezident upozornil, že nakoľko sú kryptomeny vydávané neobmedzeným počtom anonymných zdrojov, nebude v prípade akýchkoľvek problémov vrátane systémových porúch nikto braný na zodpovednosť.

Ruskí predstavitelia nedávno diskutovali o opatreniach na odstránenie právneho vákua ohľadne kryptomien. Legislatíva by mala počítať aj so zavedením ich regulácie. Do úvahy však pripadá aj úplný zákaz elektronických mien.

Minister financií Ruskej federácie považuje trh s kryptomenami za mimoriadne nestálu pyramídovú štruktúru. Jeho snahou je pred týmto novým fenoménom verejnosť ochrániť. Podobný názor zaujala aj ruská centrálna banka.

“Videli sme, ako sa bitcoiny zmenili z platobnej jednotky na aktíva. Tie sa skúpia, aby sa mohol obdržať vysoký výnos v krátkom časovom období. Toto je definícia pyramídy,” povedal viceguvernér centrálnej banky Sergej Švecov.

Proti bitcoinom bojuje aj čínska vláda. V polovici septembra nariadila burzám, ktoré obchodujú s kryptomenami zastaviť ich predaj.

Národné Noviny sa domievajú, že kryptomeny sú len ďalším sofistikovaným prostriedkom finančnej oligarchie na uplatnenie sféry svojho vplyvu nad alternatívnou možnosťou platenia. Pokiaľ tzv. kriminálny Syndikát bude držať súčasný finančný systém prostredníctvom svojej kybernetickej infraštruktúry, budú všetky alternatívy tohto charakteru slúžiť ľuďom len pre ich pocit virtuálnej finančnej slobody.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti