Poslanci schválili vyslanie slovenských vojakov do Iraku

04.12.2018 | 13:14
  0
Slovensko na základe rozhodnutia Národnej rady SR vyšle do Iraku 42 príslušníkov ozbrojených síl.

Do Iraku v rámci nebojovej misie NATO, ako aj v rámci spolupráce s ozbrojenými silami USA a Talianska, vyšle Slovensko do 42 slovenských príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Pôjde o vojakov a vojenských policajtov, ich vyslanie v utorok odobrili poslanci parlamentu.

V tomto počte sú zahrnutí aj príslušníci Vojenskej polície, ktorí sa budú na území Irackej republiky podieľať na zabezpečovaní výcviku policajných zložiek irackých obranných a bezpečnostných síl na základe vzájomnej spolupráce s Talianskou republikou.

Na území Iraku sa realizuje výcvik pod vedením Talianska. Zároveň sú v ňom zahrnutí príslušníci OS SR, ktorí budú na území Iraku plniť úlohy podpory irackých obranných a bezpečnostných síl v rámci spolupráce so Spojenými štátmi americkými.

"Slovensko tak opäť vyšle signál, že je pripravené pomáhať všade tam, kde je to potrebné. Záleží nám na eliminácii bezpečnostných hrozieb zo všetkých smerov, a to vrátane boja proti terorizmu," povedal už skôr minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS). Zdôraznil tiež, že slovenskí vojaci budú v Iraku pôsobiť najmä vo výcvikovej misii, nie bojovej.

V rámci schváleného mandátu vyšle Slovensko do Iraku ešte tento rok desať profesionálnych vojakov a dvoch vojenských policajtov, a následne v roku 2019 pôjdu do tejto ázijskej krajiny ďalší príslušníci ozbrojených síl a Vojenskej polície.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti