Poslanci europarlamentu odhlasovali, aby Európska komisia začala proti Maďarsku konanie kvôli porušovaniu pravidiel právneho štátu

12.09.2018 | 14:23
  0
Teoreticky by sankčné konanie proti Maďarom mohlo skončiť až odobratím hlasovacích práv.

Európsky parlament v stredu jasnou väčšinou prijal odporúčanie, aby Európska komisia začala proti Maďarsku konanie kvôli vážnemu ohrozeniu hodnôt Európskej únie. Za tento krok hlasovalo 448 zákonodarcov, 197 bolo proti.

Aby europarlament - vôbec prvýkrát - prijal odporúčanie podniknúť kroky proti Maďarsku, potreboval hlasy aspoň dvoch tretín prítomných poslancov, ktoré dohromady musia predstavovať absolútnu väčšinu, teda najmenej 376 hlasov.

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok v Európskom parlamente všetky výhrady o porušovaní demokracie, právneho štátu a základných práv odmietol.

Europoslanci podľa neho chcú potrestať Maďarov za to, že nevolili opozičných socialistov a že nie sú ochotní svoju vlasť premeniť na "krajinu prisťahovalcov".

V rozprave však Orbán čelil aj výčitkám za údajné zneužívanie peňazí z fondov EÚ v prospech svojich priateľov a z korupcie.

Teoreticky by sankčné konanie proti Maďarom mohlo skončiť až odobratím hlasovacích práv, ale pozorovatelia predpokladajú, že tak ďaleko veci nezájdu, pretože sa vyžaduje jednomyseľnosť členských štátov - a Budapešť sa môže spoľahnúť na Poľsko, ktorá samo čelí kritike za porušovanie pravidiel právneho štátu.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti