Porošenko pohrozil Rusku, že ak napadne Ukrajinu zaplatí obrovskú cenu

28.11.2018 | 10:43
  0
Ukrajinský prezident chce prostredníctvom Donalda Trumpa odovzdať Putinovi svoj odkaz.

Hlava štátu Ukrajiny Petro Porošenko žiada od šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, aby na nadchádzajúcom summite skupiny G20 v Argentíne osobne odovzdal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nasledovný odkaz: "Pán Putin, prosím, odíďte z Ukrajiny." Porošenko to uviedol v utorok v rozhovore pre televíznu stanicu NBC News.

Ukrajinský prezident taktiež vyhlásil, že jeho armáda je pripravená brániť svoju krajinu. Spolieha sa však na Spojené štáty, že si splnia svoje záväzky na podporu Ukrajiny.

"Spolieham sa na Spojené štáty... Spolieham sa na americký národ," povedal Porošenko.

Na priamu otázku, či sa môže spoľahnúť na Trumpa, Porošenko odpovedal diplomaticky: "Toto je medzinárodný záväzok Spojených štátov."

Ukrajinský prezident zároveň Rusko varoval, že ak vypukne vojna, jeho krajina sa nevzdá.

"Budeme bojovať za našu slobodu, budeme bojovať za našu demokraciu, budeme bojovať za našu zem... Rusi zaplatia obrovskú cenu, ak nás napadnú," zdôraznil Porošenko.

Summit G20 sa uskutoční v Argentíne 30. novembra a 1. decembra.

Porošenko obhajuje vyhlásenie vojnového stavu

Ukrajinský parlament odhlasoval v pondelok večer zavedenie stanného práva v krajine. Porošenko v utorok večer vyhlásil, že stanné právo v desiatich oblastiach Ukrajiny platí už od pondelka a potrvá do 26. decembra. Podľa pôvodného vyhlásenia Porošenka malo stanné právo začať platiť až v stredu ráno.

V interview s ukrajinskými televíznymi stanicami Porošenko obhajoval nutnosť zavedenia stanného práva v desiatich pobrežných a pohraničných regiónoch Ukrajiny. "Nechcem, aby si niekto myslel, že sa tak deje pre zábavu alebo sú to iba nejaké hry. Ukrajina je vystavená hrozbe otvorenej vojny s Ruskou federáciou", uviedol vo svojom prejave.

Porošenko predložil textové a obrazové informácie od ukrajinských spravodajských služieb o údajnom zhromažďovaní ruských vojsk a vojenského materiálu na hranici s Ukrajinou. Na sérii záberov, zhotovených 17. a 24. septembra, ako aj v októbri, by mala byť vidieť ruská vojenská základňa, nachádzajúca sa 18 kilometrov od ukrajinskej hranice. "Ako môžete sami vidieť, množstvo tankov na vojenských základniach pozdĺž našej hranice sa strojnásobilo. Na aké účely tam boli dislokované?" položil si pred kamerami otázku ukrajinský prezident.

Ako ďalej dodal, zvýšené bolo v sledovanej oblasti aj množstvo vojenských jednotiek, pričom charakter ich dislokácie možno podľa jeho slov iba ťažko ospravedlniť potenciálnym vojenským cvičením.

Porošenko uviedol, že sa po incidente v Kerčskom prielive pokúšal telefonicky spojiť so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, avšak bezvýsledne. Z tohto dôvodu bol podľa svojich slov následne prinútený obrátiť sa na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú s požiadavkou, aby s ruským prezidentom prediskutovala nevyhnutnosť okamžitého prepustenia zajatých ukrajinských námorníkov na slobodu.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva.

Zdroj: 24hod.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti