Porošenko podpísal dekrét o ukončení Zmluvy o priateľstve s Ruskom

17.09.2018 | 16:47
  0
Ukrajina je podľa svojho prezidenta dostatočne pripravená a chránená na to, aby ukončila zmluvu o spolupráci a priateľstve s Ruskom.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal dekrét o ukončení Zmluvy o priateľstve, spolupráci a partnerstve medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou. Informovalo o tom v pondelok vo vyhlásení tlačové oddelenie prezidentskej kancelárie, z ktorého citovala agentúra UNIAN.

Podľa dokumentu Porošenko podpísal dekrét o „rozhodnutí Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBOU) zo 6. septembra 2018 v prípade Zmluvy o priateľstve, spolupráci a partnerstve medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou".

Ukončenie priateľstva

RNBOU týmto rozhodnutím podporila návrh ukrajinského ministerstva zahraničných vecí na ukončenie tejto zmluvy, ktorú obe krajiny podpísali 31. mája 1997.

„Konečne, keď sme dostatočne pripravení a právne chránení, sme pristúpili k ukončeniu Zmluvy o priateľstve, spolupráci a partnerstve medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou, ktorá sa už stala anachronizmom, a to chybou Moskvy," uviedol Porošenko koncom augusta, keď poveril rezort diplomacie, aby pripravil potrebný balík dokumentov na ukončenie tejto zmluvy s Ruskom.

Hlava štátu vtedy taktiež poznamenala, že postavenie Ruska ako agresorského štátu je zakotvené v ukrajinskej legislatíve. Opäť vyzval na vytvorenie koordinačného orgánu, ktorý bude požadovať od Ruska náhradu škody.

Agentúra UNIAN uviedla, že Zmluvu o priateľstve, spolupráci a partnerstve medzi Ruskom a Ukrajinou, nazvanú „Veľká dohoda", podpísali prezidenti oboch krajín 31. mája 1997. Oba štáty oficiálne uznali vzájomné hranice a upevnili princípy strategického partnerstva a rešpektovania územnej celistvosti. Po anexii Krymu Ruskom a začiatku ruskej agresie v Donbase však padli výzvy na ukončenie tejto Zmluvy z dôvodu, že Rusko porušilo územnú celistvosť Ukrajiny.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti