Poľský prezident neprevzal hovor od šéfa americkej diplomacie

14.03.2018 | 10:45
  0
Šéf americkej diplomacie chcel s hlavou Poľskej republiky hovoriť o kontroverznom zákone o holokauste.

Poľský prezident Andrzej Duda pred niekoľkými týždňami neprevzal telefonický hovor od Rexa Tillersona, ktorý vtedy ešte zastával post ministra zahraničných vecí USA. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na správy poľských médií a vyjadrenia spolupracovníkov poľského prezidenta.

Tillersona v utorok odvolal z funkcie americký prezident Donald Trump, nahradí ho doterajší šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo.

Dudovi spolupracovníci podľa agentúry AP v utorok nepriamo potvrdili medializované správy, podľa ktorých poľský prezident nedávno odmietol prevziať telefonát od Tillersona.

Šéf americkej diplomacie chcel s Dudom hovoriť o krokoch, ktoré by Spojené štáty mohli podniknúť v súvislosti so sporným poľským zákonom o holokauste. Nový zákon, platný od 1. marca, trestá obviňovanie poľského národa zo zločinov, ktoré boli spáchané nacistickým Nemeckom. Zákon vyvolal napätie vo vzťahoch Poľska s USA a Izraelom.

O niekoľko dní po Tillersonovom telefonáte Duda návrh zákona podpísal, k čomu došlo 6. februára. Tillerson z toho vtedy vyjadril sklamanie a uviedol, že nový zákon "nepriaznivo ovplyvňuje slobodu prejavu a vedecké bádanie".

Blízky spolupracovník poľského prezidenta Andrzej Dera v utorok v reakcii na správy médií uviedol, že podľa diplomatických pravidiel predstavitelia zastávajúci úrad ministra netelefonujú prezidentom.

Ďalší Dudov spolupracovník Pawel Mucha informácie o neprijatom telefonáte taktiež nepoprel. Zdôraznil však, že vzťahy medzi USA a Poľskom naďalej charakterizuje "strategická" blízkosť.

Zdroj: 24hod.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti