Poľský prezident ignoroval varovania eurokratov a podpísal kontroverný reformný zákon

21.12.2017 | 12:38
  0
Schválené reforma justičného systému dráždi Brusel, ktorý z toho dôvodu po prvýkrát aktivoval mechanizmus sankcií proti členovi EÚ.

Poľský prezident Andrzej Duda len niekoľko hodín po tom, ako Európska komisia oznámila zámer spustiť právne konanie voči Varšave, podpísal kritizované zákony, ktorými sa reformuje súdny systém v krajine.

Ak by uvedený návrh podporili predstavitelia členských štátov EÚ, na základe Článku 7 by mohlo byť Poľsko potrestané finančnými sankciami alebo stratou hlasovacích práv v Európskej rade. Opatrenie, ktoré Európska únia ešte nikdy vo svojej histórii voči členskému štátu eurobloku nevyužila, je zamerané na údajné porušenie demokratických hodnôt zo strany Poľska práve kvôli novým reformám v štáte.

V zdôvodnení svojho rozhodnutia poľský prezident obhajoval navrhnuté zmeny, keď povedal, že súdny systém v krajine bude v konečnom dôsledku demokratickejší. Odvolal sa pri tom na právnu prax Spojených štátov, kde sú sudcovia najvyššieho súdu nominovaní prezidentom a schvaľovaní v Senáte. Duda v tejto súvislosti poznamenal, že bolo nespravodlivé zasahovať do zmien, ktoré robia sudcov viac podriadených voči politikom.

Prezident tiež povedal, že v porovnaní s pôvodným návrhom, ktorý umožňoval vláde väčšiu kontrolu nad súdmi, sa zákon dodatočnými zmenami podarilo vylepšiť. Poľský najvyšší predstaviteľ sa však vo svojom prejave nevyjadril k aktivácii spomínaného Článku 7.

Na to aby mohol Brusel deklarovať „zjavné riziko závažného porušenia zásad právneho štátu“, ktoré by zahŕňalo uplatnenie sankcií voči jednému z členských štátov Európskej únie, vrátane straty hlasovacích práv v Rade EÚ, musí byť daný jednomyseľný súhlas od ostatných členov eurobloku. Maďarsko však už jasne uviedlo, že bude hlasovať proti tomuto návrhu.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti