Poľský minister obrany: Walesa je zradca

14.07.2017 | 07:15
  0
Poľský minister obrany Antoni Macierewicz nazval bývalého poľského prezidenta Lecha Walesu “zradcom” a “agentom tajnej služby” Poľskej ľudovej republiky (oficiálny názov Poľska v rokoch 1952-1989).

Toto vyhlásenie vydal počas protestov, ktoré sa proti vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) konali vo Varšave. Na demonštrácii, ktorá sa uskutočnila v poľskej metropole 10. júla sa mal pôvodne zúčastniť aj bývalý prezident Walesa, ktorý však z dôvodu svojej hospitalizácie nemohol prísť. Exprezident bol počas návštevy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Poľsku 6. júla prítomný na jeho prejave. Pri tejto príležitosti sa mu práve od prívržencov PiS dostalo množstvo negatívnych reakcií, ktoré kritizujú jeho úlohu v politike po zmene režimu.

“Walesa je jedným z najnebezpečnejších agentov spravodajských služieb Poľskej ľudovej republiky … Jeho meno je symbolom zrady,” povedal Maceriwicz 11. júla pre poľský spravodajský portál TVP Info.

Vo februári roku 2016 vtedajší riaditeľ poľského Ústavu pamäti národa (IPN) Lukasz Kamiňski novinárom povedal, že bývalý poľský prezident a zakladateľ hnutia Solidarita Lech Walesa bol v rokoch 1970-76 plateným informátorom komunistických tajných služieb. Vyplýva to z dokumentov, ktoré boli skonfiškované z domu posledného komunistického ministra vnútra Czeslawa Kiszczaka, ktorý zomrel v roku 2015. Materiály obsahujú Walesom podpísané záväzné prehlásenie o poskytovaní informácií poľským tajným službám a potvrdenky o prijatí peňazí.

Koncom januára 2017 experti potvrdili, že uvedené podpisy sa zhodujú s písmom agenta tajnej polície pod krycím menom Bolek. Podľa terajšieho šéfa IPN Jaroslawa Szareka, Walesova vedomosť o existencii týchto dokumentov, mohla mať dopad na jeho rozhodnutia, ktoré po páde železnej opony ako neskorší poľský prezident v rokoch 1990 až 1995 urobil. Pripomíname, že Lech Walesa je silný podporovateľ politiky Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Exprezident všetky obvinenia odmieta s tým, že podpisy boli podľa jeho slov sfalšované.

Poľská opozícia a niektoré média vyhlasujú, že Ústav pamäti národa je historickou políciou a taktiež upozorňujú na to, že Walesa nemá dobrý vzťah so súčasným šéfom poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť – Jaroslawom Kaczynským. Ten je v súčasnosti ostrým kritikom utečeneckej politiky Európskej únie, ktorá podľa jeho názoru ohrozuje poľskú bezpečnosť.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti