Poľský kňaz: Židia vnímajú takú pravdu, ktorá slúži záujmom Izraela

28.02.2018 | 17:14
  0
Slová katolíckeho duchovného odsúdila organizácia združujúca poľských židov.

Zväz židovských náboženských obcí v Poľsku obvinil tamojšieho katolíckeho kňaza, že šíri nenávistné prejavy. Ten sa totiž vyjadril, že židia majú svoje vlastné vnímanie pravdy, ktorá často slúži záujmom Izraela.

„Židia majú úplne iný systém hodnôt a odlišný koncept pravdy,“ povedal kňaz a zároveň šéfredaktor katolíckeho časopisu Idziemy Henryk Zielinski v poľskej verejnoprávnej televízii. Dodal tiež, že pravda je pre židov flexibilným pojmom.

Pravda podľa Zielinskeho pre Poliakov korešponduje s faktami, zatiaľ čo pre židov tento pojem znamená niečo, čo potvrdzuje ich chápanie toho, čo je prospešné. „U nábožensky založených židov pravda znamená niečo, čo Boh chce,“ tvrdí kňaz. Na druhej strane „sekulárni židia pravdu vnímajú subjektívne alebo niečo, čo slúži záujmom Izraela“.

Na podporu svojho tvrdenia sa Zielinski odvolal na židovský náboženský text Hagada, ktorý popisuje biblický príbeh židovského exodu z Egypta.

„Často tieto príbehy nemajú nič spoločné s faktami,“ poznamenal katolícky kňaz.

Tieto poznámky spôsobili pobúrenie v radoch poľskej židovskej diaspóry. Zväz židovských náboženských obcí v Poľsku podala sťažnosť na základe zákona, ktorý hovorí, že „vysielatelia a šíritelia správ nemôžu propagovať ilegálne aktivity, ktoré podnecujú nenávisť alebo diskriminujú na základe príslušnosti k rase, pohlaviu, náboženstvu alebo národnosti“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti