Poľský hostel hlásal zákaz ubytovať Židov a komunistov

24.11.2017 | 15:04
  0
Majiteľ zariadenia svojho času pálil obrázok, o ktorom hovoril, že zobrazuje Sorosa.

Hostel v juhozápadnom Poľsku vyvolal kontroverzné reakcie a odsúdenia po tom, ako používatelia sociálnych sietí upozornili na obrovský plagát, ktorý údajne niekoľko mesiacov visel na vstupe do zariadenia. V texte sa píše o zákaze vstupu všetkým "Židom, komunistom, zlodejom a zradcom Poľska".

Začiatkom tohto týždňa používatelia sociálnej siete Twitter a Google Maps spozorovali uvedený baner na ubytovacom zariadení Dom Polski v malej dedinke Cesarzowice v Dolnosliezskom vojvodstve. Ako píše portál RT, väčšina z nich vyjadrila svoj hnev a rozhorčenie, pričom jeden z užívateľov označil hostel ako "nacistický dom".

Plagát sa na vstupe do zariadenie nachádzal zrejme niekoľko mesiacov. Miestne úrady sá údajne do tejto záležitosti nemali záujem angažovať, nakoľko sa jedná o súkromný pozemok. Napriek tomu, že existujú rozporné správy o tom, kto je jeho skutočným vlastníkom, na jeho adrese býva miestny nacionalista Pjotr Rybak, ktorý je členom hnutia Národný radikálny tábor.

Rybak si v súčasnosti odpykáva krátky trest odňatia slobody za podnecovanie rasovej neznášanlivosti. Uvedený incident sa vzťahuje k udalosti z novembra roku 2015, keď na zhromaždení nacionalistov v meste Vroclav, bol zúčastnenými spálený obraz Žida. Na svoju obranu vtedy Rybak uviedol, že spálil obraz Georgea Sorosa, ale toho času podľa svojich slov nevedel, ako americký miliardár vyzerá.

Po dvoch rokoch súdnych prieťahov sa Rybakovi podarilo znížiť svoj trest z desiatich na tri mesiace. Rozhodnutím súdu mu zároveň bol pridelený elektronický náramok na sledovanie jeho pohybu. Minulý týždeň však súd zistil, že porušil pravidlá vymedzeného pohybu po tom, ako sa 11. novembra zúčastnil ďalšieho pochodu nacionalistov. Na podujatí Rybak vyzval na násilie proti ľavičiarom. V zverejnených videách, ktoré sa objavili na internete okrem iného označil poľskú prvú dámu Agátu Kornhauserovú-Dudovú ako "Židovku".

Spravodajský portál RT v tejto súvilslosti uviedol, že napriek agresívnej pravicovej rétorike majiteľa hostelu, zariadenie umožňuje výnimky pokiaľ v ňom cudzinci platia účty. Miestne médiá ako príklad uviedli, že niektoré izby si v hosteli prenajímajú Ukrajinci, voči ktorým majú viacerí Poliaci animozitu z dôvodu etnických konfliktov z minulého storočia.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti