Poľský a bulharský prezident odmietajú utečenecké kvóty

09.10.2017 | 19:26
  0
Najvyšší predstavitelia Poľska a Bulharska sa stretli vo Varšave, aby spoločne diskutovali o vzájomných vzťahoch a budúcej podobe Európskej únie.

Poľský prezident sa vyjadril proti súčasnej schéme Európskej únie na prerozdeľovanie utečencov. Jeho bulharský náprotivok vyzdvihol dôležitosť toho, aby EÚ ukončila protiruské sankcie.

Na oficiálnu návštevu našich severných susedov pricestoval bulharský prezident Rumen Radev. Témou jeho rokovania s poľským prezidentom Andrzejom Dudom boli bileterálne vzťahy, budúcnosť európskeho zoskupenia, utečenecká otázka, ale aj nadchádzajúce predsedníctvo Bulharskej republiky v Európskej únii.

Poľský predstaviteľ 5. októbra vyhlásil, že jeho krajina nesúhlasi s tým, aby Európska únia “násilne premiestňovala” utečencov. Andrzej Duda zároveň varoval pred rozkolom v rámci eurobloku, ktorý podľa jeho slov môže spôsobiť kolaps EÚ. Zdôraznil, že jednota Európskej únie spočíva “v spolupráci a nie v nútení iných štátov, aby konali proti svojej vôli a proti svojmu ľudu”. Migračnú krízu je podľa jeho názoru potrebné riešiť predovšetkým prevenciou a ochranou štátnych hraníc. Ako dodal, dôležitá je aj solidarita v rámci humanitárnej pomoci postihnutým štátom.

Lídri oboch štátov sa spoločne zhodli, že ich krajiny odmietajú mechanizmus prerozdeľovania migrantov.

V súvislosti so zásahom policajných zložiek voči občanom Katalánska, sa prezident Duda vyjadril, že použitie násilia bolo chybou. Bulharský prezident ho doplnil keď povedal, že nacionalizmus posilňuje ekonomická situácia. Podčiarkol, že potrebné je riešiť príčiny problémov a nie robiť zákroky proti občanom.

Rumen Radev sa dotkol aj protiruských sankcií. Vyjadril presvedčenie, že je najvyšší čas reštrikcie voči Moskve ukončiť. Bulharsko podľa jeho slov týmito opatreniami utrpelo hospodárske škody. Pripomenul tiež, že vplyv sankcií sa premietol aj do politického dialógu s Ruskom. V nedávnom exkluzívnom rozhovore prezident Radev povedal, že je potrebné prestať o Rusku len rozprávať, ale začať s ním komunikovať.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti