Poľsko: Prijať utečencov je horšie ako sankcie EÚ

23.05.2017 | 12:34
  0
Uviedol to poľský minister vnútra po tom, ako Európska komisia (EK) varovala Poľsko a Maďarsko, aby buď zaviedli kvóty, alebo čelili príslušným opatreniam.

Prijímanie utečencov v rámci schémy EÚ na presídľovanie by bola oveľa horšia alternatíva ako sankcie Bruselu za neakceptovanie tohto systému. Uviedol to poľský minister vnútra po tom, ako Európska komisia (EK) varovala Poľsko a Maďarsko, aby buď zaviedli kvóty, alebo čelili príslušným opatreniam.

“Nesmieme zabúdať na teroristické útoky v západnej Európe, ako aj na skutočnosť, že sa stali bohužiaľ súčasťou života väčších krajin EÚ,” povedal Mariusz Blaszczak v rozhovore pre poľský rozhlas.

“Pamätajte na to, že dnešné početné moslimské komunity (v západoeurópskych krajinách), začínali vo veľmi malom počte,” dodal minister.

Blaszczak tiež uviedol, že súčasná migračná kríza je predovšetkým západoeurópskym problémom. “Tieto krajiny tam mali svojho času kolónie a profitovali z bohatstva Ázie a Afriky … A toto je pokus presunúť splácanie týchto dlhov aj na Poľsko.”

Jeho vyhlásenie odzrkadľuje skoršie tvrdenia poľskej premiérky Beaty Szydlovej, ktorá povedala, že krajina “nemôže prijať utečencov”.

Európska komisia 16. mája oznámila Poľsku a Maďarsku, že obe krajiny budú čeliť sankciám, ak nebudú do júna súhlasiť s prijatím kvót na migrantov. Zároveň vyzvala Budapešť a Varšavu, aby s relokáciou obe krajiny okamžite začali.

Poľský mininister vnútra sa domnieva, že plán EÚ na presídľovanie “len zintenzívňuje nelegálnu migráciu”, pretože títo migranti si uvedomujú, že sa dostanú ako utečenci aj do iných štátoch EÚ než Grécko a Taliansko. Pripomenul aj to, že systém kvót pre utečencov “ohrozuje životy ľudí, ktorí sa snažia dostať do Európy na lodiach”.

Mariusz Blaszczak zopakoval svoju pozíciu aj na stretnutí ministrov spravodlivosti a vnútra EÚ dňa 18. mája. “Poľská pozícia je konzistentná a jasná: sme proti premiestneniu.”

“Tento mechanizmus nielenže nedokáže vyriešiť migračný problém, ale ho aj zhoršuje. Podporuje väčšie vlny migrantov z Afriky a Ázie, ktoré zároveň prinášajú veľký zdroj príjmov pre pašerákov a obchodníkov s ľuďmi.”

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu, tento rok zatiaľ prišlo cez more do Európy približne 54 000 ľudí, pričom počet obetí na ich ceste na kontinent je asi 1 316. V porovnaní s rokom 2016 počet smrteľných úrazov v máji tohto roku mierne klesol. Hoci od minulého roka došlo k výraznému zníženiu počtu príchodov, do mája 2016 sa do Európy dostalo takmer 190 000 ľudí.

Systém presídlenia bol schválený väčšinou členských štátov EÚ v septembri roku 2015, pričom Maďarsko, Česká republika, Rumunsko a Slovensko sa proti nemu postavili.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti