Poľsko na odchode z EÚ? Tusk varuje pred 'polexitom'

11.01.2018 | 10:43
  0
Predseda Európskej rady Donald Tusk varoval, že poľská nacionalisticko-konzervatívna vláda by mohla presadiť odchod Poľska z EÚ v prípade, ak Varšava prestane byť čistým príjemcom eurofondov.

Informovala o tom v nemecká spravodajská stanica Deutsche Welle.

V stredajšom rozhovore pre týždenník Tygodnik Powszechny Tusk vyhlásil, že pre poľskú vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) sa výhody členstva v EÚ redukujú na výhrade finančné benefity. Pre stranu Jaroslawa Kaczynského sú pritom podľa neho úplne ľahostajné ďalšie aspekty európskej spolupráce, ako sú spoločný trh, právny poriadok či bezpečnostné záruky.

Vláda zatlačí na občanov

„Ľahko si preto možno predstaviť situáciu, že keď sa Poľsko jedného dňa ocitne medzi čistými prispievateľmi (do európskeho rozpočtu), poľská vláda sa rozhodne, že je čas opýtať sa Poliakov, či stále chcú, aby bolo Poľsko súčasťou EÚ,“ domnieva sa Tusk.

Vláda PiS bude potom podľa neho tvrdo pracovať na tom, aby občanov presvedčila, že nastal čas na „polexit“, teda odchod z Poľska z Únie.

Kaczynského strana PiS má už zhruba dva roky napäté vzťahy s Bruselom. Na príčine sú spory ohľadne reformy súdnictva, odmietavého postoja Poľska k prijímaniu migrantov podľa schváleného plánu EÚ a výrub stromov v Bielovežskom pralese, ktorý je súčasťou prírodného dedičstva UNESCO.

Existuje veľká nádej

Európska komisia v decembri iniciovala konanie voči Poľsku podľa článku č. 7. Lisabonskej zmluvy, čo môže eventuálne viesť až k pozastaveniu hlasovacích práv Varšavy v Rade EÚ. Stalo sa tak kvôli obavám z ohrozenia právneho štátu a demokratických hodnôt v Poľsku.

Tusk v tejto súvislosti v stredu vyjadril nádej, že poľská vláda napokon vyvinie snahu na zmiernenie sporov s Bruselom a že sa riziko polexitu podarí zažehnať.

„V Bruseli stále existuje veľká nádej – nevravím dôvera, lebo tá sa už, žiaľ, stratila – že Poľsko predsa len zostane v EÚ,“ vyhlásil Tusk, poľský premiér z rokov 2007–2014.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti