Politici reagujú na rozhodnutie prezidenta: Slovensko sa zmenilo na prezidentskú republiku

20.03.2018 | 14:26
  0
Prezident Andrej Kiska sa rozhodol, že nevymenuje vládu, ktorú navrhol Peter Pellegrini - poverený jej zostavením. Reakcie politikov sa rôznia. 

Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko berie rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku na vedomie a akceptuje ho. Po oboznámení sa s detailmi jeho výhrad sa bude vedieť SNS lepšie vyjadriť. Dankovo stanovisko TASR sprostredkoval jeho hovorca Tomáš Kostelník.

S týmto rozhodnutím sa počítalo

Krajská šéfka Smeru-SD nominovaná na ministerku kultúry Ľubica Laššáková rešpektuje rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nevymenovať novú vládu navrhnutú dezignovaným premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD).


"Verejnosť to tak trošku aj čakala, nie som z toho smutná, akceptujem to," povedala Laššáková pre TASR. Nevie teraz odhadnúť, či bude aj pri druhom pokuse zostaviť vládu navrhnutá za kandidátku na ministerku kultúry. "Rozhodnutie prezidenta Kisku je také čerstvé, že sme o tom ešte nevraveli, v tejto veci by som nešpekulovala," dodala Laššáková.


V hre sú aj voľby

Podpredseda SNS Pavol Paška pripúšťa predčasné voľby. "Som presvedčený, že Pellegrini sa požiadavky prezidenta bude snažiť naplniť a bude na to potrebovať dlhší čas. Je však možné, že práve táto požiadavka Andreja Kisku bude smerovať možno k tomu, že strana Smer-SD sa rozhodne pre iné riešenie súčasnej politickej krízy, ktoré môže smerovať až k predčasným voľbám," pripustil Paška.

Podpredseda Slovenskej národnej strany Anton Hrnko by odporučil Petrovi Pellegrinimu, aby sa prezidenta opýtal na jeho predstavu vlády. Hrnko pre Sme zdôraznil, že ide o jeho osobný názor a nie stanovisko strany.

Podľa Bugára nie sú voľby dobrý nápad

Šéf tretej vládnej strany Béla Bugár si nemyslí, že by chcel Smer predčasné voľby. "Fakticky tí poslanci, ktorí podporovali vládu či teraz naposledy na rokovaní NRSR, alebo predtým,tí istí poslanci vyjadrili podporu vláde. Pokiaľ hociktorá vláda má väčšinu v parlamente, nie je dôvod mať predčasné voľby. Ak niečo vadí prezidentovi, tak to musíme prerokovať a jeho pochybnosti odstrániť."

Kiskovo rozhodnutie ho prekvapilo, podľa neho potrebujeme stabilitu. „Potrebujeme stabilnú vládu a stabilný štát, keď sa bude rozhodovať o budúcnosti krajiny v rámci Európy."

Prezidentská republika

Poslanec Smeru Miroslav Číž si myslí, že týmto krokom sme sa ocitli v prezidentskom štáte. „Doteraz som si myslel, že dôveru vláde vyslovuje parlament. Slovensko sa týmto zmenilo na prezidentskú republiku,“ povedal poslanec pre SME a dodal, že je zvedavý na reakciu  užšieho vedenia strany.

OĽaNO sa z rozhodnutia prezidenta teší. "Mohol skloniť hlavu, ale rozhodol sa naďalej stáť na strane ľudí túžiacich po slušnom Slovensku. Po Slovensku bez mafie previazanej s kľúčovými predstaviteľmi vládnych strán. Po Slovensku, kde budeme môcť radi žiť," povedal v stanovisku šéf strany Igor Matovič.

Opozícia sa teší

Prezident SR Andrej Kiska sa postavil jasne na stranu občanov a dal najavo, že vlády Roberta Fica (Smer-SD) by mali skončiť. Uviedla to podpredsedníčka SaS Jana Kiššová v reakcii na rozhodnutie prezidenta nevymenovať vládu v zložení, aké navrhol dezignovaný premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).


Podľa poslanca Gábora Grendela vyslal prezident svojim rozhodnutím jasný odkaz. "Robert Kaliňák nebude rozhodovať o tom, kto bude nový minister vnútra. To je hlavné posolstvo prezidentského paláca. A tak to má byť," napísal Grendel v statuse.

Výnimočné rozhodnutie

"Vo výnimočnej situácii sa zachoval výnimočne," povedala novinárom poslankyňa SaS Jana Kiššová. V súvislosti s nomináciou Jozefa Ráža ml. do funkcie ministra vnútra, s ktorou má Kiska problém, uviedla, že je dôkazom personálnej vyprázdnenosti strany. Nový minister vnútra by mal byť podľa nej dôveryhodný a vo verejnosti pozitívne vnímaný človek. SaS podľa jej slov naďalej považuje za jediné správne riešenie súčasnej situácie predčasné voľby. 

"Keď má byť vyšetrená dvojnásobná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, musia byť vyšetrené veci, o ktorých zavraždený novinár písal. Nevieme, ktorá z konkrétnych vecí, o ktorých písal, viedla k jeho zavraždeniu.

Drvivá väčšina jeho článkov sa však týkala korupčných káuz, ktoré siahajú k ľuďom blízkym strane Smer-SD. Pokiaľ nepríde k dôslednému a spravodlivému vyšetreniu všetkého, o čom písal, nedozvieme sa, kto je za dvojnásobnou úkladnou vraždou," dodáva v stanovisku Richard Sulík.

Ráž rozhodnutie rešpektuje

Milan Krajniak zo Sme Rodina si myslí, že rozhodnúť by mali predčasné voľby. "Nebolo by naozaj najférovejšie, aby túto dobu tlačoviek a tlačoviek rozhodli ľudia vo voľbách? Mám pocit, že iba tak sa posunieme dopredu a nebudeme prešľapovať na mieste," napísal na Facebook tesne po prezidentovom oznámení.

Hnutie Sme Rodina si stále myslí, že najlepším rozhodnutím by boli predčasné voľby. Predseda Boris Kollár odmieta však tvrdenia koalície, že sa opozícia "trasie k válovu". "Tu nejde o opozíciu a koalíciu, ale o ľudí. A k ľuďom by sme sa mali správať zodpovedne. V tejto vybičovanej atmosfére je najtransparentnejšie nechať rozhodnutie na ľudí," vysvetlil.

Kiska vo svojom prejave nepriamo naznačil, že najväčším problémom bola nominácia Jozefa Ráža ml. na post ministra vnútra. "Samozrejme, plne rešpektujem rozhodnutie a názor pána prezidenta," reagoval Ráž pre SME. 

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti