Polícia potvrdila, že u Kočnera našla nahrávky z kauzy Gorila

04.12.2018 | 18:28
  0
Domové prehliadky u Kočnera sa konali v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Polícia získala nahrávky z konšpiračného bytu na bratislavskej Vazovovej ulici, ktoré majú byť totožné so spisom Gorila. Našli ich v trezore Mariana Kočnera, ktorý je momentálne vo väzbe.

Domové prehliadky u Kočnera sa konali v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Potvrdila to hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Zvukové záznamy sa mali nájsť v trezore v jednom z podnikateľo­vých domov.

Korupcia počas Dzurindovej vlády

Nahrávky majú zachytávať rozhovory politikov a šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka o províziách a korupcii za druhej vlády Mikuláša Dzurindu z SDKÚ v odpočúvanom byte na Vazovovej ulici v Bratislave. O možnom posune a nájdení nahrávok informoval Denník N.

„Procesný úkon bol vykonaný v stále prebiehajúcom prípravnom konaní vo veci úkladnej vraždy. K obdobným otázkam týkajúcim sa prebiehajúceho neverejného prípravného konania a vykonávania konkrétnych dôkazov sa z dôvodu zákonnej povinnosti zachovať mlčanlivosť prokurátora nie je možné v súčasnosti vyjadrovať,“ uviedla Tökölyová.

Na otázky okolo ďalšieho postupu vo vyšetrovaní prípadu úkladnej vraždy a kauzy Gorila hovorkyňa zatiaľ odpovedať nechcela. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa z uvedeného dôvodu nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania ani jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ vysvetlila.

Ministerstvo vnútra (MV) SR sa v súvislosti s medializovanými informáciami vyjadrilo, že nemá žiadne bližšie informácie o prípade. „MV SR nie je orgánom činným v trestnom konaní a z toho dôvodu nepoznáme výsledky domovej prehliadky,“ uviedol riaditeľ tlačového odboru rezortu vnútra Jaroslav Taldík.

Žitný: Nahrávky unikli za účelom predaja

Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že ak sa tieto nahrávky dostali zo Slovenskej informačnej služby do civilného prostredia, svedčí to o neporiadku, ktorý minimálne v tom čase v tajnej službe vládol. Zvukové záznamy podľa neho unikli za účelom predaja.

„Niekto to musel vyniesť zo služby a zobchodovať. Zjavne museli byť v hre nemalé peniaze. Nepoznáme ich presný obsah, ale ak sa to aspoň čiastočne kryje s tým písomným analytickým materiálom, určite sa dali nejakým spôsobom ďalej kapitalizovať. V prvom rade mali slúžiť na vydieranie alebo ďalšie získavanie informácií, ktoré ich držiteľovi vytvoria lepšie postavenie a vplyv,“ myslí si Žitný, ktorý pripúšťa, že môže existovať viacero kópií týchto nahrávok.

„Majiteľ nahrávok nemusel byť ani v SIS alebo mať v nej známych. Ľudia, ktorí majú niečo na predaj, a tí, ktorí chcú kúpiť, sa nájdu. Nemusia sa poznať, stačí, že v tom zvláštnom segmente biznisu jednotliví ľudia o sebe vedia. Keď niekto získa dôverné informácie, že takáto vec je na trhu, ak má peniaze a záujem, vie sa k tomu dostať,“ vysvetlil Žitný, ako takýto obchod funguje. Upozornil, že na základe rozhodnutia Ústavného súdu, ktorý nahrávky označil za nezákonné, nebudú môcť byť použité pred súdom.

Nerozlučná dvojica Kočner - Penta

Bývalý príslušníci Slovenskej informačnej služby, ktorí posúvali zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi informácie o Kočnerovi a Pente v piatkovej relácii Informačná Vojna vyhlásili, že Marián Kočner mal kamarátske väzby na spoločnosť Penta, ktorú obaja bývalí príslušníci SIS považujú za zločineckú organizáciu.

„Maroš Kočner a Penta sú nerozlučná dvojka … Pentu a Maroša, teda konkretne Maroša a Slava (Haščáka) bude do konca života spájať nejaký zločin z minulosti,“ vyhlásil v tejto súvislosti Pavol Forisch, ktorý je známy tým, že podal trestné oznámenie na organizátorov protestov Za slušné Slovensko pre podozrenie z vlastizrady.

Penta pravosť spisu Gorila popiera

Spis Gorila sa na verejnosti objavil v decembri 2011, pričom jeho obsah tvorili prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a osobami z prostredia finančných skupín. Za autora spisu je považovaný bývalý príslušník SIS Peter H.

Penta od začiatku kauzy popiera pravosť spisu. Polícia autenticitu spisu naopak pripúšťa.

Bývalý vyšetrovateľ autenticitu spisu potvrdzuje

„Autenticita sa do značnej miery potvrdzuje. Z dôvodu ochrany utajovaných skutočností nie je možné sa k veci bližšie vyjadriť,“ povedal ešte v roku 2015 vtedajší šéf vyšetrovacieho tímu Marek Gajdoš.
Vyšetrovací tím Gorila zriadil v januári 2012 ešte minister vnútra Daniel Lipšic za vlády Ivety Radičovej. V kauze Gorila je doteraz otvorených 16 trestných stíhaní. Potvrdil to v júni tohto roka Úrad špeciálnej prokuratúry.

Kauza Gorila vypukla v decembri 2011, teda necelé tri mesiace pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré ovplyvnila. Vo voľbách utrpela debakel pravica a jednofarebnú vládu zostavil Smer. Počas predvolebnej kampane boli kvôli Gorile v uliciach miest tisíce ľudí, ktorí požadovali jej vyšetrenie.

Zdroj: pravda.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti