Policajný prezident Lučanský považuje pôsobenie Slovenských brancov za hranou

31.07.2018 | 15:25
  0
Pri Nočných vlkoch chýba šéfovi polície politické stanovisko.

Polícia Slovenskej republiky robí všetko preto, aby eliminovala akúkoľvek hrozbu zo strany Slovenských brancov či ruskej skupiny motorkárov Noční vlci. Prezidenta SR Andreja Kisku o tom v utorok uistil policajný šéf Milan Lučanský.

"My sme ale represívna zložka. Monitorujeme ich, aby sa zistilo, či páchajú trestnú činnosť alebo priestupky. S pánom prezidentom Kiskom sme sa zhodli, že v súvislosti s brancami by mal väčšiu úlohu zohrať štát. Je za hranou, aby sme nechali mladých ľudí zhromažďovať sa a skúšať si vojenské taktiky a techniky," povedal.

Pri Nočných vlkoch zase Lučanskému chýba politické stanovisko. "Ak bude vôľa a povie sa, že je to propaganda nezlučiteľná so záujmami SR, tak sa im zakáže vstup," avizoval. Na skutočnosť, že Noční vlci sú považovaní za nástroj hybridnej vojny, Lučanský poznamenal, že na Slovensku sú samostatné oddelenia, ktoré sa takýmito prípadmi zaoberajú.

Pôsobením Slovenských brancov by sa mala zaoberať Generálna prokuratúra SR. Obrátil sa na ňu minister obrany Peter Gajdoš (SNS) s podnetom, aby preskúmala činnosť brancov a povedala, či nie je ohrozením bezpečnosti SR a v rozpore s platnými zákonmi.

Minister zdôraznil, že jedinou legálnou obrannou organizáciou Slovenska sú Ozbrojené sily SR. Gajdoš odmieta tolerovať, že niekto "s nejasným cieľom sa snaží militarizovať spoločnosť a hrať sa na vojakov". Od aktivity brancov sa dištancuje. Avizuje opatrenia na riešenie situácie.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti