Poliaci chcú otvoriť múzeum Polokaustu, venované nežidovským obetiam vojny

21.02.2018 | 12:35
  0
Tento plán prezentoval druhý muž poľského ministerstva kultúry.

Námestník poľského ministra kultúry súhlasí s vytvorením tzv. múzea Polokaustu, ktoré by malo pripomínať obete druhej svetovej vojny z radov nežidovského obyvateľstva.

Odhaduje sa, že z celkového počtu 6 miliónov obetí druhej svetovej vojny v Poľsku boli 3 milióny ľudí etnickými Poliakmi. Jaroslaw Sellin v rozhovore pre poľský rozhlas vyjadril poľutovanie nad tým, že utrpenie Poliakov nie je vo svete moc známe. Dodal, že nadišiel čas, aby bol „tento strašný osud“ všeobecne uznaný.

Slová predstaviteľa ministerstva kultúry nadväzujú na nedávno prijatý zákon, ktorý kriminalizuje výroky obviňujúce Poliakov zo spolupáchateľstva pri zabíjaní židov počas druhej svetovej vojny. Nová legislatíva vyvolala pobúrenie v Izraeli.

„V porovnaní s inými národmi, najmä v tejto nedávnej histórii, sa vo všeobecnosti nemáme za čo hanbiť. Správali sme sa tak, ako sme sa správať mali,“ povedal v tejto súvislosti Sellin.

Myšlienke vytvoriť múzeum Polokaustu sa vo svojom článku venoval aj poľský denník Rzeczpospolita. „Každý štát má právo na vlastnú historickú politiku, rovnako ako Izrael, tak aj Poľsko. Polokaust nie je holokaust. Je to síce niečo iné, ale taktiež ohrozuje existenciu celého národa. Poľské obete majú tiež právo na vlastnú spomienku,“ uviedli noviny.

„Štátu Izrael sa podarilo zredukovať obete vojny tvrdeniami o obetiach holokaustu. Pritom žiadna smrť vyplývajúca z kriminálneho konanie nie je viac hodná ako tá druhá,“ píše v článku Marek Kochan.

Jaroslaw Sellin v poľskom rádiu diskutoval o plánoch otvoriť v New Yorku múzeum venované Poliakom, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránili židov. Podobné múzeum už v Poľsku existuje. Poľský politik na záver povedal, že plán otvoriť múzeum na Manhattane vyplýva z toho, že najviac židov nežije ani v Jeruzaleme ani v Tel Avive, ale práve v americkom New Yorku.

Zdroj: rt.com




Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti