Pokračuje mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie premiéra R. Fica

16.02.2017 | 13:29
  0
Podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze zozbieralo 42 opozičných poslancov z OĽaNO-NOVA, SaS a Sme rodina. Poslanci si odsúhlasili rokovanie aj po 19. hodine.

Bratislava 16. februára - Parlament pokračuje v odvolávaní premiéra Roberta Fica za kauzu súvisiacu s vysokými cenami energií. Podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze zozbieralo 42 opozičných poslancov z OĽaNO-NOVA, SaS a Sme rodina. Poslanci si odsúhlasili rokovanie aj po 19. hodine.

Mimoriadna schôdza parlamentu bola naplánovaná na utorok (14.2.). Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) ju však krátko po jej začiatku prerušil. Dôvodom bol líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, ktorý návrh na zosadenie Fica za opozíciu mal odôvodniť. K tomu si priniesol vizuálne pomôcky. Išlo najmä o fotografie veľkosti A4, resp. A3. Matovič však avizoval, že na dnešnej schôdzi ich nepoužije. A to aj napriek tomu, že podľa jeho slov sú súčasťou prílohy návrhu na odvolanie premiéra.

Opozícia chce odvolať predsedu vlády za to, že sa spreneveril svojmu verejnému prísľubu zachovať stabilné ceny energií a ľuďom sa mal otočiť chrbtom. "Dosadil svojich ľudí do predstavenstiev a dozorných rád energetických spoločností, ktorí následne pripravili bezprecedentný podvod na ľuďoch. Tento podvod následne dlhodobo kryl, obhajoval a snažil sa všemožne ľuďom vnútiť predstavu, že faktúry o stovky percent vyššie oproti roku 2016 sú nižšie. Ignoroval výzvy opozície na nápravu a opozičných poslancov verejne za snahu pomôcť ľuďom ponižoval," uviedli v návrhu opoziční poslanci.

Tiež sa im nepáči, že Fico tvrdošijne odmieta odvolať ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), ako aj ostatných nominantov v predstavenstvách a dozorných radách energetických spoločností, ktorí podľa opozície nehájili verejný záujem. Premiér sa mal podľa nich takýmto konaním spreneveriť svojmu poslaniu, verejnému prísľubu, svojim voličom, ako aj ostatným občanom SR. Ich záujem by mal pritom chrániť.

Odstúpenie šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka podľa opozície nestačí. Podľa nich by to stačilo vtedy, ak by bol skutočne nezávislým štátnym úradníkom a chaos v energetike by bol len akýmsi technickým zlyhaním.

Naposledy čelil premiér Fico odvolávaniu za kauzu Bašternák. Dnešné odvolávanie označil za nezmyselné. "Opozícii sa ťažko pozerá, že vláda vie zasiahnuť, keď niekto iný zlyhá, ako sa to stalo pri rozhodnutí nezávislého regulačného úradu o cenách energií," povedal v TA3 Fico. Taktiež uviedol, že to, čo predvádza opozícia v slovenskom parlamente, je jeden hnus. "Nič iné nechcú, len chaos a rozklad vládnej koalície. Stabilita je dnes životne dôležitá pre budúcnosť Slovenska," zdôraznil.

Žiadosť opozičných poslancov, že by mal byť odvolaný aj minister hospodárstva, neplánuje uskutočniť. "Bol by to veľmi zlý politický systém, keby opozícia na niekoho ukázala prstom a predseda vlády by ho odvolal. Nemám na to absolútne žiadny dôvod. Naopak, minister hospodárstva má moju plnú dôveru, veľmi tvrdo pracoval, aby naprával chyby regulačného úradu," dodal Fico.

Zdroj: TASR


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti